Mi okozza a vízmegtartást?

A vízvisszatartás vagy az oedema számos oka van. Néha enyhe betegségek vagy állapotok, de más esetekben a vízvisszatartás súlyos betegségeket is sugallhat. Ez az állapot puffadt bokák, lábak, csuklók és karok formájában fejezhető ki, vagy ascitesként manifesztálódik, ami a folyadékok bruttó felhalmozódása a hasban. Mivel a folyadékvisszatartás tünete lehet a súlyos betegségnek, fontos az orvoshoz fordulni az ok megtalálásához.

A folyadék felhalmozódásának egyik leggyakoribb oka a legegyszerűbb megoldás. Túl sok só az étkezésben, akár csak alkalmanként is, rövid epizódokat okozhat a folyadékvisszatartásban. Ezt megoldhatja a nátrium tartalmának csökkentése az étrendben. Nem szabad teljesen csökkenteni a nátriumot, de a feldolgozott élelmiszerek elkerülésével gyakran nagyon hasznos lehet, ha a kis mennyiségű nátrium bevitelét tartja. A só természetes módon segít a szervezetnek megőrizni a vizet, amelyet tárolni és később felhasználni, ezért ez fontos elem a diétákban, de nem szabad túlzottan felhasználni.

Mivel óvatos, ha a nap is csökkenti a másik gyakori ok, leégés. Súlyos leégés folyadék felhalmozódásához és hólyagosodáshoz vezethet. Jól érthető, hogy megvédi a bőrt a napégéstől mindenképpen, mivel a napsütés a bőrre a magasabb bőrrák aránya miatt van. A bármilyen formájú égések, akár a napból, akár más forrásokból származnak, a betegséghez vezetnek, mivel a szervezet nagymértékben titkosítja a toxinokat. Ez túlterheli a veséket, ami a testet a test más területein tárolja. Második és harmadfokú égési sérülések, különösen, kisebb vízvisszatartást eredményezhetnek, és ha ezek az égések kiterjedtek, akkor súlyos ödéma keletkezhet.

A rossz táplálkozás vagy a tápanyagok befogadásának képtelensége ezt a körülményt okozhatja. Túl kevés albumin a vérben, a vérplazma egyik fő fehérjéje egy másik ok-okozati tényező. Általában a csökkent fehérjeszintézis arra utal, hogy nem elegendő a fehérje bevitel, vagy vesebetegséget jelenthet. Mindkettő a rosszul működő vesékhez és a vízvisszatartás magasabb szintjéhez vezethet.

A vesék, a máj vagy a szív bármely betegségét részben folyadék felhalmozódásával fejezik ki. Bizonyos gyógyszerek okozhatják az állapotot is. Ezek közé tartoznak: a szteroidok, a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, az ösztrogén, a gyulladásgátló gyógyszerek, mint az ibuprofen, és a cukorbetegség gyógyszerei, a tiazolidindionek.

Egy másik gyakori ok a terhesség, különösen a harmadik trimeszterben. A magas hormonszintek egy nő periódusa előtt enyhe duzzanatot eredményezhetnek, és sok nő megakadályozza a vízmegtartást a premenstruális szindróma (PMS) során. Bár az olyan gyógyszerek, mint az ibuprofén, segíthetnek a görcsök csökkentésében, ugyanakkor a folyadék felhalmozódását is rosszabbá tehetik.

Amikor a folyadék felhalmozódása jóindulatú, bizonyos dolgokat – az orvos tanácsában – segíthet csökkenteni az állapotot. Egy személy csökkentheti a só vagy nátrium táplálékfelvételét, és megpróbálnia kell a rendszeres testmozgást és aktív maradni. A végtagok felemelése a szív szintje felett is csökkentheti a folyadékvisszatartás által okozott duzzadást. Amikor pihenést végez, tartsa magasra a lábadat, vagy győződjön meg róla, hogy a kezed a szíved felett helyezkedik el pár párnával körülötted. Az orvosával folytatott konzultáció más módszerekkel vezethet a folyadék felhalmozódásának csökkentésére és az esetleges okok kezelésére.