Mi okozza a szegycsont fájdalmát?

A szegycsont, amelyet mellkastént is neveznek, egy lapos csont a mellkas középső részén. A Sternum-fájdalmat számos olyan állapot okozhatja, beleértve a gyulladást, ízületi rendellenességeket vagy a mellkasi üreges műtétet. A szegycsont fájdalmának kezelési lehetőségei változatosak és a fájdalom közvetlen okai függenek, bár gyakran használják a túlsúlyos vagy vényköteles fájdalomcsillapító szereket.

A Costochondritis egy olyan betegség, amely gyakran szegycsonttal jár. A Costochondritis olyan orvosi kifejezés, amelyet a mellkas területének gyulladására használnak, ahol a porc a bordákkal csatlakozik. Ennek az egészségi állapotnak a pontos oka nem teljesen ismert, bár összefüggésbe hozható mellkasi fertőzésekkel vagy a mellkas területének ismételt sérüléseivel. A pihenés és a gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapító gyógyszerek alkalmazása gyakran a költségkondriit kezelésére alkalmazzák.

A sztrecc-szalagkötés a csípőcsontot a szegycsonthoz kapcsolja. Ha ez a kötés sérült, a szegycsont fájdalma lehet az eredmény. A baleseti sérülés a leggyakoribb oka ennek a sérülésnek, és a fájdalom általában az ilyen ízületek diszlokációja miatt következik be. A fájdalomcsillapítás és a pihenés segíthet a tünetek enyhítésében, de ha a károsodás súlyos, műtéti beavatkozás válhat szükségessé.

Fizikai trauma, beleértve a szegycsont vagy a környező struktúrák törését, gyakori ok a szegycsont fájdalma miatt. A csontszálak vagy a lapocka sérülése fájdalmat érezhet a szegycsontban. Mindegyik csontot jellemzően csak törékeny erőszakos traumák okozzák, például autóbalesetben vagy szándékos erőszak epizódjában. Ezeknek a töréseknek a kezelése gyakran műtétet igényel, különösen akkor, ha több törés van jelen.

Azok a betegek, akik a közelmúltban bármilyen típusú szívműtétet végeztek, hajlamosak a szegycsont fájdalma kialakulására, mivel a szívműtétek során a mellkasi üreg rendszerint nyitva van. A környező izmok és egyéb struktúrák véraláfutást vagy enyhe károsodást okozhatnak, ami fájdalmat és fájdalmat okozhat, amely akár több hétig vagy tovább is tarthat. Egyéb olyan betegségek, amelyek néha szegycsontfájdushoz vezethetnek, például a túlműködés, a feszes izmok vagy a bordák sérülése. Egyes rákfajok, például emlőrák vagy csontrák, fájdalmat okozhatnak a szegycsont területén. Bár a legtöbb esetben a szegycsont fájdalmát viszonylag könnyen orvosi kezeléssel kezelik, fontos, hogy a beteg pontos diagnózist kapjon, hogy a megfelelő kezelést a lehető leghamarabb elkezdhessék.