Mi okozza a kézi bizsergést?

A kézi bizsergés a legjellemzőbben parasthesia kifejezéssel ismeretes, de a parasthesia utalhat a más végtagoknál fellépő bizsergésre, égetésre vagy zsibbadásra. Számos oka van a kézpartiézisnek. Ezek közül néhány ideiglenes és jóindulatú, mások nagyon komolyak. Ha a bizsergés sok időben jelenik meg, vagy rendszeresen előfordul, az észlelt embereknek orvosnak kell keresnie az ok megállapítását.

Néhány egyszerűbb ok lehet a kéz ébredése, miután “elalszik”. Ha egy olyan idegre van nyomás, amely egy vagy mindkét kezéhez van kötve, akkor zsibbadhatnak. Amikor a nyomás megszűnik, a kezek ébredni kezdenek, és érzékenyek lehetnek a tűk és a tűk. Néhány ember észreveszi a kéz haragját egész nap, ha olyan ingeket viselnek, amelyek korlátozzák a karokat. Amint ez a korlátozás véget ér, a bizsergés általában eltűnik.

A kézi bizsergés egyéb okai az idegek állandóbb nyomásának következményei lehetnek. Olyan állapotok, mint a carpalis alagút szindróma, zsibbadást okozhatnak, vagy hüvelykujjba, indexbe és középső ujjba tüskék és tüskék keletkezhetnek, és más csuklós ismétlődő mozgási sérülések okozhatják a rózsaszínű gyűrűsujj és a gyűrűsujj zsibbadtságát vagy bizsergését.

A karban vagy a gerincben fellépő sérülések vagy gyulladások viszonylag tartósan vagy legalább addig, amíg a sérülés meg nem gyógyul, az idegeket összepréselheti vagy károsíthatja. Ez egy vagy mindkét kezében bizsergést okozhat, a sűrített vagy sérült ideg helyétől függően. A közvetlen sérülés, mint egy törés vagy törött csont a kézben vagy a csuklóban, csapásokhoz és tűk érzéséhez is vezethet, bár általában fájdalmat is okoz.

A kézi parasztiásság nem sérülést okozhat. Lehet, hogy olyan tényezők, mint a B 12-vitamin hiány, vagy olyan állapotok, mint a szklerózis multiplex. Azok, akik szívroham közepén helyezkednek el, bizsergést észlelhetnek egy vagy mindkét kezében.

Számos egyéb körülmény között lehet a kézi bizsergés mellékhatásként. Ezek közé tartozik a migrén, a Guillain-Barre-szindróma, a cukorbetegség minden formája, a stroke és a Sjogren-szindróma. Az alacsony pajzsmirigyszint (hipotireózis) vagy a nagyon alacsony kalciumszint szintén potenciális ok lehet.

Bizonyos gyógyszerek a kezében bizsergést okozhatnak, és ezek közé tartoznak az antihisztaminok és a migrénes megbetegedések. Ha a parazitia úgy tűnik, hogy előfordul, amikor gyógyszeres kezelést szed, ellenőrizze, hogy ez egy listázott mellékhatás, vagy további gyógyszerekkel vagy orvossal forduljon. Egyes anyagok bizsergést okoznak, és az egyik legfontosabb az ólomnak való kitettség. Az ólommérgezés könnyen vezethet a parasztiás betegséghez, és ez a tünet nem fordulhat elő figyelmen kívül azokon a gyerekeken, akik esetleg ólom expozícióval rendelkeztek.

Összességében a kézi bizsergésnek több mint 50 oka lehet, és több mint 100 gyógyszer okozhat. Mivel az okok annyira változatosak, a perzisztens parasthesia orvosi figyelmet érdemel. Jelenléte nem fenyegető lehet, de életveszélyes állapotokat is jelenthet, mint például agyvérzés vagy szívroham.