Mi okozhat hányást?

A hányás okozta legtöbb oka nem komoly, és lehet, hogy levegő jön vissza az élelmiszerrel, gyomorfájdalmat dobál, vagy akár nyálkahártyát is hány. Más időkben a hányás okozhatja súlyos egészségi állapotot, például hasnyálmirigy-gyulladást vagy szívbetegséget. A kutyáknál a habzó hányás lehet a felhőkarcoló, életveszélyes egészségi állapot.

Az esetek többségében nem kell aggódnia a hányóhabnak. Sokszor ez egyszerűen azt jelenti, hogy nem volt sok étkezés maradt a gyomorban abban az időben, így a gyomorfájdalom, vagy akár a korábban nyelt nyál is felbukkan. A folyékony hányás is felfrissülhet a levegővel, habzó megjelenést kölcsönözve. Ez nagyobb valószínűséggel jelentkezhet azokban, akik korábban sokat szedtek, vagy hosszabb ideig érezték magukat, mivel ez azt jelenti, hogy az üres gyomor valószínűbb.

A hányás hab okozhatja a gyomoréreg felhalmozódását is. Bizonyos esetekben ez súlyosabb egészségi állapotot, például májelégtelenséget jelezhet, ám az idő nagy részében túl sok alkoholfogyasztás vagy üres gyomor okozza. Amikor valaki felemeli az összes gyomor tartalmát, és nem pótolja őket, akkor az illetőnek újra kell hánynia, de nincs semmi dolga. Végül a hányással járó köhögés hozhat helyette epitót.

Bizonyos esetekben aggodalomra ad okot a hányó hab. Lehet, hogy a hasnyálmirigy vagy máj bizonyos emésztési rendellenességei vannak, különösen, ha a hab állandó vagy ha a hányás csak a hab felszívódását eredményezi, nem pedig az ételt. Sok esetben más tünetek jelentkeznek a hányással együtt. Ezek közé tartoznak a hasi fájdalom, görcsök, májproblémák esetén a bőr elszíneződése.

Sokszor hánytató hab társul kutyákhoz és macskákhoz. Az állatoknál ez lehet a súlyos, ún. A Bloat a gyomor lapja, és ez a leggyakoribb a nagy fajta kutyáknál. A macskák habos hányással is rendelkezhetnek bizonyos egészségi állapotokkal, beleértve a szívproblémákat is.

A hólyagos habbal rendelkező személynek orvoshoz kell fordulnia, különösen, ha más tünetek jelentkeznek és a hányás tartós. Ha egy állat lerázódik, szükségessé válhat a sürgősségi állatorvosi ellátás. Ha a vérzöttség hibás, nagyon gyorsan megöli az állatot, ezért azonnali kezelésre van szükség.