Mi okoz vérrögöket a placentában?

A placentában lévő vérrögöknek számos oka van, bár leggyakrabban az anyai egészségügyi problémák eredménye. Az elhízott nők és azok, akik nem nagyon aktívak, nagyobb a kockázata a vérrögök kialakulásának, és gyakran nem találnak okot. A terhes nőknél nagyobb valószínűséggel fordul elő vérrögképződés a szervezetben bárhol.

A méhlepény táplálékot és oxigént biztosít a magzatnak, és a baba elszállítja az anya testét az elpusztításra. Hormonokat is termel, amelyek segítik az anya testét a terhesség támogatásában és a munkaerő megkezdésében. A placentát hamarosan kizárják a gyermek születése után. A placentával kapcsolatos problémák gyakran jelentenek problémát a baba számára, és néha az anyának is.

A placentában található vérrögök veszélyesek lehetnek a magzatra. A vérrögök nem teszik lehetővé a tápanyagok és az oxigén megfelelő áramlását a baba és a baba által az anyának. A placentában más problémák is jelentkezhetnek. Sokszor, ha csak egy kis vérrög, akkor önmagában eltűnik. Még akkor is, ha egy vérrög nem távozik, ez nem befolyásolja a magzat egészségét vagy növekedését.

A placenta elzáródása a placenta vérrögeinek egyik lehetséges veszélye. A bénulás a méh részleges vagy teljes elválasztása a méhtől a születés előtt. Ez hüvelyi vérzést vagy hasi fájdalmat okozhat, de a tünetek nem jelentkezhetnek, ha a károsodás kicsi. Ha a bénulás nagy, az anya és a baba mindketten meghalhatnak a vérveszteség miatt.

A thrombophiliáknak nevezett véralvadási zavarok egy csoportja a placentában lévő vérrögök többségét okozza. A thrombophilia leggyakoribb formái örökletesek, de nem lehetnek tünetek. Előfordulhat, hogy személyi vagy családi tünetei vannak a vérrögöknek, például a mélyvénás trombózisnak. Az ilyen betegségekben szenvedő nőknél gyakrabban fordul elő a placentában előforduló vérrögök okozta vetélés, halvaszülés és intrauterin növekedési retenció (IUGR). Egy olyan nő, akit egy korábbi terhességben vérrögképző rendellenességben szenvednek, a vérben vékonyabb, mint például a Lovenox vagy a heparin, minden nap a jövőbeni terhességek során.

A placenta vérrögének egyéb lehetséges okai a magas vérnyomás és a cukorbetegség. Ezek a betegségek előfordulhatnak terhesség előtt vagy felmerülhetnek az alatt. A terhesség alatti egészségügyi kockázatok megelőzésének és figyelemmel kísérésének legjobb módja a rendszeres idő előtti ellátás. A méhet gyakran mérik a huszadik hét körül.

Az IUGR-t általában először gyanítják, amikor a méh lényegesen kisebb, mint amilyennek lennie kellene. Ez gyakran a placentában előforduló vérrögök első jele, melyet véglegesen nem diagnosztizálnak egészen a születésig. A növekedéskorlátozás súlyosságától függően előfordulhat, hogy a babának az esedékesség napja előtt születnie kell.