Mi okoz retroperitoneális hematoma?

Retroperitoneális hematóma akkor fordul elő, ha a retroperitoneális térben a vér alsó hátsó részén helyezkedik el. Ennek az állapotnak a leggyakoribb oka a fizikai károsodás, mivel az alsó hátsó vagy környező területének erőteljes ütése belső törést eredményezhet, ami növeli a hematóma valószínűségét. A páciensek retroperitoneális hematómát is fejleszthetnek, ha a műtéti sebészeti beavatkozás vagy a terület közelében telepített orvosi készülékkel járó baleset következtében fellép. Az antikoaguláns gyógyszereket az állapot lehetséges kockázati tényezőjeként azonosították, lehetővé téve, hogy a belső sérülésből származó vér könnyebben átjusson a retroperitoneális térbe. Ritkán előfordulhat, hogy ez a típusú hematoma egy megrongálódott rosszindulatú daganat okozta.

Az egyének általában retroperitoneális hematoma kialakulását tapasztalják, miután fizikai traumát tapasztaltak a hát alsó részén. Megfelelő erős hatást kelthet a területen található vérerek és egyéb lágy szövetek, jelentős belső vérzést okozva. A retroperitoneális térben egy vérzseb alakulhat ki, és ha kezeletlenül kezelheti, akkor a szervezet más területeire is károsíthatja a vérkeringést, ami komolyabb egészségügyi problémákhoz vezethet.

Az állapot kialakulásának valószínűsége nő, ha bizonyos belső szervek károsodnak. A vesékre, a hasnyálmirigyre és a mellékvesékre ható egyéb egészségügyi állapotok gyengíthetik a szövetek szövetét, így valószínűbb, hogy felszakadnak. Ilyen esetekben retroperitoneális hematoma lehet más komplikációk mellett.

A sebészek közvetetten felelősek lehetnek a beteg állapotától. Mint a sebészeti beavatkozások bármilyen formája, a retroperitoneális tér közelében lévő területeken végzett eljárások a közeli szövetek károsodásának kockázatát jelentik. A szövet károsodása szükségszerűen megtörténhet, mivel bizonyos szövődmények miatt a sebészek további incidenseket vagy balesetet okozhatnak. Ez utóbbit rendkívül ritka esetnek tekintik, mivel a legtöbb sebész eléggé óvatos, hogy elkerülje az ilyen hibákat.

Vannak olyan esetek, amikor a szervezetbe beépített orvosi készülékek hozzájárulhatnak retroperitoneális hematoma kialakulásához. A leggyakoribb esetek a katéterekbe bekövetkezett balesetek, amelyek a vérerekbe és a retroperitoneális tér közelében található szervekbe vannak beiktatva. Például az aorta katéter kissé elzáródhat, ha a páciens teste eléggé agitált, és ezáltal a hajó megreped.

A retroperitoneális hematómák egyik lehetséges oka a malignus növekedés, mint például a rákos daganatok. Ezek a növekedések általában növelik a belső sérülés valószínűségét, ami később növeli az egyénnek a hematoma kialakulásának esélyét. Azok az esetek, amelyekben a betegség a kóros növekedés károsodása miatt következik be, rendszerint cseppek és tumorok vannak a duodenumban.