Mi a vesekövek tünete?

A súlyos fájdalom a hasban a vese kő leginkább tompító tünete. Ezek a kövek, nevezett nephrolithiasis, apró darab ásványi anyagok, például kalcium és sók, amelyek összegyűlnek a vesékben, és túl nagyak ahhoz, hogy könnyedén áthaladjanak az uréteren a húgyhólyagon és a testen kívül. Amikor a vese elmozdulnak, a kövek súlyos hullámokat okoznak a hasban, valamint egyéb tüneteket, például vizelési problémák, émelygés, hányás és láz.

A vesekövek leggyakoribb tünete a szélsőséges fájdalom, bárhol a hasban, gyakran hullámokban. Ez egy rendkívül súlyos fájdalom, amelyet gyakran hasonlónak vagy még rosszabbnak tartanak, mint a szülést. A fájdalom általában azt jelenti, hogy egy kövek mozognak a veseből a húgyvezetéken keresztül, a vénát a hólyaghoz köti.

A vesén még a vesében lévő vesekő nem okoz fájdalmat vagy fájdalmat okozhat egyik oldalán, a hát alsó része közelében. Ha az uréterbe költözött, akkor a fájdalom az alsó has, az oldal vagy az ágyék eredetétől származhat. Erős, folyamatos fájdalom azt jelezheti, hogy a vesekő ragad, és orvosi kezelés nélkül nem jár.

Ha egy kő az ureterben van, az embernek nehézségei lehetnek a vizelés során, mivel a kő a vizeletből a kagylót könnyedén a hólyagba mozdítja. A kövek lehetnek simaak, vagy csiszolt élek vannak, amelyek elzárhatják és elszakadhatnak az ureter falán. Ez okozhatja a szövetek vérzését, ami égő érzést és vizeletet okoz, amely rózsaszín vagy piros színű. Ahogy a kő a húgyhólyag felé mozdul el, az úgy érezheti magát, mintha gyakrabban kellene vizelnie.

A súlyos fájdalom, amely a vesekövek egyik fő tünete, szintén hányingert és hányást okozhat a betegekben. Ennek részben fájdalomcsillapíthatják a fájdalmat, amely nem abban a térségben érezhető, ahol az okozott. Ezenkívül vannak olyan idegek a vesékben, amelyek a gyomorhoz kapcsolódnak, amikor a vese súlyos, és amikor nem tudják megfelelően lecsöpögni, ezek az idegek jelzik a gyomrot, hogy lassabban dolgozhassanak, ami hányingert okozhat. A beteg is elveszítheti az étvágyát, vagy tapasztalhat hasmenést vagy székrekedést.

A vesekövek egyéb tünetei közé tartoznak a nyálas, hideg, meleg vagy izzadt bőr, amelyet láz vagy hidegrázás kísér. A láz általában azt jelenti, hogy a kő blokkolást okozott, és a vesék nem tudnak rendesen működni. A blokkolt vese fertőzött lesz, ami potenciálisan életveszélyes állapotot okoz a szepszisnek. Egyes esetekben a vesekő is okozhatja a húgyhólyag fertőzéseit, amely esetben az eredeti betegség okozhat lázat.

Egyes esetekben az emberek vese kövei nem okoznak észrevehető tüneteket. Ha a kövek nagyon kicsiek vagy a vesékben maradnak, nem okozhatnak problémát, és nem igényelnek semmilyen kezelést. Gyakran előfordul, hogy ilyen kövek csak akkor fordulnak elő, ha a páciens egy független állapotba kerül.

A súlyos fájdalommal vagy a vesekövek egyéb tüneteivel rendelkezőknek orvoshoz kell fordulniuk egy vizsgára. Egyes tünetek hasonlóak a húgyúti fertőzéshez vagy húgyhólyaggyulladáshoz, úgynevezett cystitis, ezért fontos, hogy egy orvos szakember kizárjon más okokat. A veseköveket vérrel vagy vizeletvizsgálattal, ultrahanggal vagy röntgensugárral lehet diagnosztizálni, festékkel vagy anélkül.

A vesekövek legtöbb tünete otthoni kezelésben részesül, ha a beteg sok vizet és más folyadékot fogyaszt, hogy kisziválja a köveket, és használjon over-the-counter gyógyszereket, például az ibuprofent vagy az acetaminophenet, hogy segítsen a fájdalom csökkentésében. A vesekövek körülbelül 10-20% -a túl nagy áthaladt otthon, és további kezelést igényel. A lökéshullámok segítségével a kő elég kicsi darabokra törhető, hogy természetesen áthaladjon, vagy egy sztent behelyezhető az ureterbe, hogy elég kinyíljon ahhoz, hogy a kő áthaladjon. A kő eltávolításához vagy feltöréséhez szükség lehet általános érzéstelenítés alatt álló kisebb műtétre. Ha a kőt fertőzés okozta vagy okozta, akkor először antibiotikummal kell kezelni, mielőtt a kőt eltávolítják.