Mi a tünete a fejlett dementia?

A demencia egy progresszív betegség, amelynek tünetei az idő múlásával romlanak. A fejlett elmebetegségben szenvedő személynek minden olyan tünete lesz, amely a betegség korai stádiumát jellemezte, valamint az új tünetek csak a fejlett stádiumban voltak. Többféle demencia létezik, beleértve az érrendszeri dementiát és a Lewy test demenciáját. E változatosság ellenére általában a fenti dementiák tünetei hasonlóak, és magukban foglalják a személyiségváltozásokat, a memória elvesztését, a dezorientációt, a napi feladatok teljesítésének képtelenségét, a nyelvhasználat képtelenségét és a személyes viselkedés cenzorálhatatlanságát.

A személyiségváltozások gyakoriak a demencia korai stádiumában, és fokozatosan fokozzák a fejlett stádiumokat. Ebben a szakaszban sokszor eltúlozzák a személyiségjellemzőket, és a némileg ideges emberek súlyosan aggódhatnak, vagy a nyugodtabb emberek visszavonulnak és passzívak lehetnek. Az ellenkező irányú tendencia is lehetséges, és néha azok, akik egyszer képesek voltak megfelelő döntések meghozatalára, felelőtlenül és kiütéssel válhatnak.

A demencia egyik első jele az emlékezetkiesés. Az ilyen zavarokkal küzdő emberek nem tudnak emlékezni a közelmúlt eseményeire, az emberekre, akikkel találkoztak és ahol voltak. A fejlett szakaszokban az emberek gyakran nehezen emlékeznek minden új információra, és gyakran nem tudják felismerni szeretteiket. Nem emlékeznek a beszélgetésekre és nem emlékeznek a közelmúltbeli tevékenységeikre. Gyakran megismétlik magukat, kérnek olyan dolgokat, amiket már megkaptak, és újra és újra felteszik ugyanazokat a kérdéseket.

A diszorientáció egy közös tünet, amelyet a fejlett dementiával szembesülnek. Sok esetben a betegség ebben a szakaszában nem ismerik fel önmagukat vagy szeretteiket. Nem ritka, hogy teljesen tisztában vannak azzal, hogy hol vannak, vagy hogy jutottak oda. Gyakran nem tudják nyomon követni az időt, és összekeverik azokat az eseményeket, amelyek régen történtek a közelmúltban történt eseményekkel.

A fejlett dementia megnehezíti az emberek számára a szokásos napi feladataikat. A betegek általában nehezen fürödhetnek, öltözködnek és használják a WC-t. Azok a tevékenységek, amelyek egyszerre egyszerre gondolkodtak, szinte lehetetlen feladatokká válhatnak, akiknek fejlett dementiája van. Például, valaki, aki egyszerre élt számítógép használatával, esetleg képtelen lenne a számítógépet bekapcsolni a betegség ezen szakaszában.

A betegség későbbi szakaszaiban gyakran nehéz beszélni és használni a nyelvet. Izomellenállást veszítenek, és nem tudnak összeállítani mondatokat, vagy akár kommunikálni másokkal. Súlyos esetekben a személy teljes mértékben fogyatékossá válik, képtelen beszélni, sétálni, vagy esetenként enni.

Sok fejlett elmebetegségben szenvedő személynek nehézségei vannak a viselkedésük ellenőrzésében, és nem megfelelő módon járhatnak el vagy üvöltenek. Sokszor, a fejlett dementia emberek teljesen elfelejtették a társadalmi normákat, amelyek diktálják a megfelelő viselkedést, és impulzív módon járnak el. Például eltávolíthatják ruháikat, ha melegednek vagy szexuálisan beszélnek.