Mi a szteroidkrém mellékhatása?

A szteroid krémeket gyakran különböző gyulladásos bőrelváltozások kezelésére alkalmazzák, de mint bármely gyógyszer, esetleges mellékhatásai további orvosi értékelésre szorulhatnak. A szteroidokat tartalmazó krémek leggyakrabban jelentett mellékhatásai közé tartozik a ritkuló bőr, a pigment elvesztése az alkalmazás helyén, valamint a nyújtási jelek kifejlesztése. A szteroid krém ritka, de súlyos mellékhatásai közé tartozik az immunrendszer gyengülése, a menstruációs rendellenességek és a szervkárosodás.

A legtöbb ember szteroid krémet használhat anélkül, hogy negatív mellékhatásokat tapasztalna, bár a komplikációk kialakulásának kockázata az ilyen típusú gyógyszeres kezelés hosszabb használatával nő. Az enyhe vagy mérsékelt bőrirritáció a leggyakoribb mellékhatás, és égési sérülést, viszketést vagy enyhe duzzanatot okozhat az alkalmazás helyén. Ha ezek a tünetek továbbra is fennállnak, romlik, vagy ha a bőre pirosra néz, és érintkezésbe kerül, akkor orvoshoz kell fordulni további értékeléshez.

A szteroid krém hosszabb használatával nyújthatnak húgyhólyagokat és elvékonyodó bőrt. Néhány kisebb véredény a bőr alatt megduzzad és láthatóvá válik. Ezek a tünetek rendszerint ártalmatlanok, de minden gondot orvosnak vagy más szakképzett egészségügyi szakembernek kell kezelnie. A pigment ideiglenes veszteség alakulhat ki, de ez a mellékhatás általában megszűnik a gyógyszeres kezelés abbahagyása után.

Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a szteroidkrém ismételt vagy hosszú távú alkalmazása negatív eredménnyel járhat a reproduktív rendszerben. A nőknél a menstruációs rendellenességek is előfordulhatnak, amelyek befolyásolhatják a termékenységet vagy más reproduktív egészségügyi problémákat. Egyes férfiak merevedési zavarokat tapasztalhatnak az ilyen típusú krém ismételt felhasználása miatt. Az immunrendszer negatív hatást gyakorolhat a helyi kezelés módjáról, ami gyakran növeli a fertőzések és a betegség sebezhetőségét. Ritka esetekben előfordulhat szervi károsodás, különösen a májra vagy a vesére vonatkoztatva.

Az allergiás reakció a szteroidkrém nem gyakori, mégis végzetes mellékhatása. A legtöbb allergiás tünet csak a bőrre vonatkozik, és nem jelent jelentős egészségügyi problémákat. Enyhe bőrkiütés, viszketés vagy duzzanat lehet enyhe allergiás reakció. Súlyos tünetek, mint például az arcdaganat, a mellkasi fájdalom vagy a légzési nehézség, életveszélyes allergiás reakciót jelezhetnek, amely anafilaxia néven ismert, és orvosi vészhelyzetként kell kezelni.