Mi a kezelés a laza fogak felnőttek számára?

A felnőtteknél a laza fogak több különböző okból is előfordulhatnak, és a legtöbb esetben a hatékony kezelések nagyon szorosan összefüggenek azzal, hogy felmérik, mi okozta a problémát. A gumis megbetegedések és egyéb szájfertőzések lazaságot okozhatnak, különösen akkor, ha az íny elkezd visszahúzódni. Az orális egészségügyi szakemberek gyakran képesek újból felépíteni a fogak alapját ezeken a helyzetekben, ami segíthet nekik, hogy többé-kevésbé sajátosan megszigoruljanak. Azok, akik a fogat csiszolják, azt találhatják, hogy a szájöblítés, különösen éjszaka, a legjobb kezelés, míg a baleset vagy trauma következtében laza személynek szüksége lehet egy ideiglenes segédre, hogy segítse a gyógyulást és az újra növekedést. Szélsőséges esetekben a szakértők néha műtétet javasolnak a gyökérszerkezet javítására, vagy implantátumokra, ha a laza fogak úgy néznek ki, mintha le fognak bukni. Ezek a megoldások általában végső helynek számítanak, és nagyon invazívak.

A laza fogak gyakran jelzik a felnőtteknél jelentkező súlyos fogorvosi problémákat, és a fogorvosnak vagy fogszabályozónak a lehető leghamarabb értékelnie kell, hogy javítsa a szóban forgó fog vagy fogak megmentésének valószínűségét. A parodontális betegség, amely fogínygyulladásként is ismert, a felnőtteknél a laza fogak leggyakoribb oka. Az ínygyulladás a fogak duzzanata, melyet a plakk felépítése okoz, és a baktériumok keményített bevonata. Ha nem kezelik, az íny elkezd visszahúzódni, és már nem képes a fogakat támogatni, ezáltal meglazulva.

Azok, akik a fogat csiszolják, szintén veszélyeztetik a lazaságot. A fogcsiszolás orvosi szempontból bruxizmusnak ismert, és gyakran az emberek tudat alatt élnek – gyakran alvásban vagy stressz vagy szorongás pillanatokban. A lazaság a trauma következtében is előfordulhat, általában akkor, ha valaki arcot ér. Néha a fogakat ténylegesen kiütötte, és ez a legtöbb esetben a saját kezelését igényli. Az egyszerű lazaság gyakran meggyógyul, bár idő és gondos tervezés szükséges. A hatékony kezelés első lépése a probléma diagnosztizálása, majd az előretekintés.

A napi legalább kétszer történő fogmosás és fogselyem a legtöbb ember számára a legjobb módja annak, hogy megakadályozzák az ínygyulladást, de ezek a módszerek általában nem elegendőek a laza fogak kezeléséhez, ha azok megtörténnek. A skálázás és a gyökérplasztika két leggyakoribb módszer a fogak gyökereinek meggyorsítására, amelyek a betegség következtében gyengültek. A skálázás a fogazat és a gyökér lerakódása. A gyökérplasztika ezzel szemben egy mélyebb tisztítás, amely eltávolítja a dentin egy részét, vagy a gyökér felületét, amelyet a plakett áthat. Mindkettőt általában egy fogorvos vagy szájsebész irodájában végzik. Ha a beteg rendszeresen fogmosással és fogselyemmel kezeli a fogakat, miután ezeket az eljárásokat elvégezte, az íny a legtöbb esetben gyógyulni fog, és a fogak néhány héten belül megszilárdulnak.

A szájvédők a legáltalánosabb kezelések a csiszolás okozta lazaság miatt. A szájvédők általában puha, védő szájüregek, amelyek a fogakat befogják, hogy megakadályozzák a felső és alsó sorok közötti érintkezést. Ezek a védőszemüvegek általában háromféle típusból állnak rendelkezésre: szájöblítők, forralt fitusvédők, és egyedi formájú szerszámok.

A készletvédők a legkevésbé költséges védelmi forma, és jellemzően előrecsomagolt kis helyigényű. Az alternatívák forrása egy kicsit jobban testre szabott. Ezeket a védőelemeket forró vízben felmelegíthetjük, majd nyomással ki lehet alakítani a fogakra. A személyre szabott szájvédők általában a leghatékonyabbak, de általában a legdrágábbak, és a legtöbb esetben a fogorvosnak kell megtennie. Először egy fogást vagy modellt készítenek a fogakról, majd a szájvédő fel van szerelve a benyomásra. A krónikus bruxizmusban szenvedők gyakran megtalálják ezt a lehetőséget a leghatékonyabbnak, és ezekben az esetekben a befektetés gyakran megéri.

A trauma miatt fellépő laza fogak a legnehezebben kezelhetők, mivel a probléma nagyságától és eredetétől függ. Sok esetben, ha a beteg a rágás közben elkerüli a laza fogat, és a további sérüléseket okozó tevékenységektől megszabadul, a fog néhány héten belül meghúzódik. Ha a fúvás eléggé rossz, akkor a fogorvosnak szüksége lehet egy sín kialakítására.

A fogak általában egy kompozit gyanta anyagból és huzalból készülnek, és összekapcsolják a laza fogat a szomszédos, szorosan rögzített és egyébként egészséges fogakkal. Ez stabilizálja a laza fogat, miközben a gumi szövet erősíti a gyökér körül. Az időtartam, ameddig a sínt a helyén kell tartani, változik, de jellemzően néhány hét és néhány hónap között van.

Azokat a fogakat, amelyek nem húzódnak fel önmagukban, vagy amelyek nem reagálnak az ütésekre, a gyalulás és a szájvédelemre, sebészi beavatkozást igényelhetnek. Orális sebészek gyakran képesek növelni a foggyökeret belülről, vagy javasolják, hogy egyszerűen távolítsák el a problémát és helyettesítsék az implantátumot. Az implantátumok általában valódi fogaknak tűnnek, de tartós műanyagokból vagy gyantákból állnak, amelyek csípnek az állkapocsba. Az implantátumok általában nem ajánlottak, kivéve, ha a laza fogak súlyos orvosi vagy esztétikai probléma egy személy számára, mivel a folyamat invazív és általában meglehetősen drága.