Milyen betegségek befolyásolhatják a vér-agy gátat?

A vér-agy gát megakadályozza, hogy a véráramban lévő vegyi anyagok közül sok elérje az agyat. Ez általában azt jelenti, hogy a véráramban lévő vírusok és baktériumok nem képesek elérni az agyat, azonban olyan betegségekben, mint a bakteriális meningitis vagy a HIV encephalitis, ez a korlát sérül. A vér-agy gátat szintén befolyásolja a sclerosis multiplex, az Alzheimer-kór és egyes agydaganatok.

A bakteriális meningitisben a baktériumok és a szervezet gyulladásos reakciója a vér-agy gát részleges lebontását eredményezheti. Ez lehetővé teszi a baktériumok belépését az agyba, ahol az agyhártyagyulladás, például a fejfájás és a rohamok neurológiai tüneteit okozhatja. A gát ezen lebomlása lehetővé teszi az antibiotikumok számára, hogy könnyebben eljussanak az agyhoz, ami hatékonyabbá teheti a kezelést.

A bakteriális meningitishez hasonlóan a HIV-vírus is néha megsérti a vér-agy gátat, ami HIV-encephalitishez, az agy gyulladásához vezet. Kompromittált immunrendszeri betegeknél más vírusok is átjuthatnak az agyba, és olyan rendellenességeket okozhatnak, mint a progresszív multifokális leukoencephalopathia (PML). A PML, amelyet az agy fehér anyagának gyulladása okoz, nagyon súlyos és néha végzetes betegség.

Az agy tumorok is befolyásolhatják ezt a gátat. Gyakran előfordul, hogy a tumorban lévő erek rosszul fejlettek, és lehetővé teszik, hogy a vértől bizonyos vegyi anyagok bejussanak az agyba. Egy agresszívabb daganat több kárt okoz a gáton, mint egy jóindulatú daganat.

A szklerózis multiplex egy másik olyan betegség, amely a vér-agy gátat érinti. A sclerosis multiplexben az immunrendszer megtámadja a mielint, amely bevonja és védi az ideg- és agysejteket. Egyes helyeken az immunrendszer képes áthaladni a vér-agy gáton és támadni a sejteket az agyban.

Egyes bizonyítékok azt mutatják, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél a vér-agy gátja gyengül. Ez a lebomlás lehetővé teszi a véráramból származó vegyi anyagok belépését az agyba, ami bizonyos típusú agysejtek halálát okozhatja. Ez okozhatja vagy súlyosbíthatja az Alzheimer-kór tüneteit.

A De Vivo-kór a vér és az agy közötti gát másik betegsége. Ellentétben számos más betegséggel, amelyek a vegyi anyagoknak az agyba való belépését túl könnyűvé teszik, a De Vivo kórkép megelőzi a szükséges vegyületek átjutását az agyba. A De Vivo-kór egy genetikai hiba egy olyan sejtben, amely a vér-agy gáton át hordozza a glükózt. Ez azt jelenti, hogy az agy nem kap elegendő energiát a normális működéshez, és neurológiai problémákhoz vezethet, mint például a mentális késleltetés.