Mi okozza az álmosságot?

Az alváscsillapítás négy gyakori oka az alvási myoclonus, a periódusos végtagmozgás zavar (PLMD), a nyugtalan láb szindróma (RLS) és a gyors szemmozgás (REM) viselkedési zavar. Az alvás rángatását is lehet rázkódásnak, mozgónak vagy jerkingnek nevezni. A mozgás betegek által tapasztalt szintjét a megzavarodást okozó rendellenesség határozza meg.

Az alvási myoclonus az ujjak, a szemek, az ajkak és a lábujjak izmainak enyhe izomfeszítése. Az alvási moclonus egyik tünete az ébrenlét után ébredő érzés. A myoclonus ez a formája általában nem életveszélyes. Amikor alvási myoclonus van jelen, más alvászavarok, például narkolepszia és alvási apnoe jele lehet.

Az alvási myoclonus oka az agy, amely túlzottan reagál a megdöbbentő eseményekre. Ez az agy a mozdulatokat mozgatja. Az alvási myoclonus tipikusan felnőtt férfiaknál fordul elő, és ha ez az egyetlen olyan betegség, amelyet szenvednek, a kezelés általában nem szükséges. Amikor alvási rendellenességek vannak jelen az alvás myoclonusával, nyugtatókat alkalmazhatunk a beteg alvásának megszakítás nélküli megsegítésére.

A PLMD, egy másik alvászavar, az egyik legfőbb oka lehet az alvászavarnak. A PLMD-ben a rángatózás vagy a jerking mozgások legfeljebb 30 másodpercig tartanak, és megzavarják a rendellenességben szenvedő személy alvási módját. A PLMD-s betegek jellemzően alvászavarok miatt fáradtak a nap folyamán. A rángatózás a karok, a lábak és a hozzá tartozó részek között van, és enyhe nyakierőként vagy masszírozza a jerking mozdulatokat. A PLMB egyes okai a vas hiányosságai, a gerinc daganata, az alvási apnoe és bizonyos gyógyszerek.

Az RLS egy alvászavar, amely az alvás rázkódását okozza, amíg egy személy ébren van. Ha egy nyugalmi helyzetben van, mielőtt elaludt, a lábak érezni fogják, hogy mozgatni, zörögni, nyújtani, rúgni, vagy akár felhajlani. Tipikusan nem lehet elég komfortot találni ahhoz, hogy elaludjon. Az RLS az alváshiány miatt kimerülést okozhat, ami zavarhatja a munka teljesítményét és a rendszeres életmódot. Az RLS egyes okai: vérszegénység, nikotin, alkohol, terhesség, vesebetegség és bizonyos gyógyszerek.

Az alvászavarok egyik fő oka a REM viselkedési rendellenesség. A gyors szemmozgás (REM) során az alvó személy bénulási állapotban van. Ez a bénulás megőrzi az álmokat az alvás alatti fizikai kiiktatás során. A REM-viselkedési rendellenesség megindítja a szükséges bénulás felfüggesztését. Mivel a bénulás nem létezik, az ember mozog és rándul az álomciklus alatt.

Bizonyos viselkedések, amelyek a REM viselkedési rendellenesség jelenlétében előfordulhatnak, kiabálnak, lyukasztják, ülnek fel és ugrik az ágyból. A személy erõszakos lehet az alvás miatt, mert ez a rendellenesség. A középkorú és idősebb embereket leggyakrabban a REM-viselkedési zavar befolyásolja.