Mi okozhat pajzsmirigy elváltozást?

A pajzsmirigy egy nagy endokrin mirigy található a személy nyakában. Ez a mirigy szabályozza azokat a hormonokat, amelyek befolyásolják a szervezet növekedési sebességét és anyagcseréjét. A pajzsmirigy-elváltozás, amelyet néha pajzsmirigy-csomónak neveznek, akkor fordul elő, amikor a pajzsmirigyben kóros csomók jelentkeznek. A pajzsmirigy elváltozásainak több oka lehet. Ezek az okok lehetnek jódhiány, krónikus gyulladás és rák.

A pajzsmirigy-elváltozások gyakran nincsenek tünetek. Sokszor ezeket a sérüléseket orvos fedezi fel, amikor a beteg találkozik, miután panaszkodott más tünetek, például a gyors fogyás. Ha a lézió elég nagy, egy személy képes lehet érezni a nyakát a saját nyakán.

A pajzsmirigy elváltozás egyik oka a jód hiánya a szervezetben. A jódhiány által okozott csomók tipikusan golyóknak nevezik őket. A jódhiány könnyen orvosolható kiegészítéssel vagy több étkezéssel jóddal az egyén étrendjéhez. Néhány országban a jód hiányosságai ritkák, mivel a legtöbb só az adott országokban jódot tartalmaz.

A pajzsmirigy krónikus gyulladása is okozhat csomók kialakulását. A gyulladás ezen szintje miatt gyakran felelős Hashimoto-kórból származó autoimmun betegség. Ez az állapot az immunrendszert támadja meg a pajzsmirigy ellen. Ezt a rendellenességet gyógyszerekkel lehet szabályozni. Az orvos úgy dönthet, hogy eltávolítja a kezdő csomók sebészeti beavatkozását, ha túl sok fájdalmat okoz a betegnek.

A pajzsmirigyrák nem gyakori, de még mindig figyelembe kell venni, ha valakinek pajzsmirigye van csomópont. A 60 évnél idősebb emberek vagy a pajzsmirigyrákos családban előforduló emberek nagyobb valószínűséggel vannak veszélyben, mint a többiek. A finom tűs aspiráció (FNA) biopszia a pajzsmirigy elváltozásaira vonatkozó vizsgálat, amely megvizsgálja, hogy rákos-e. Az orvos egy vékony tűvel fog felhasználni, hogy minden egyes csomóból származó sejtet kapjon.

Ha egy személy pajzsmirigyrákos megbetegedéssel diagnosztizálható, a műtét kötelező. Az összes csomó általában eltávolításra kerül. Bizonyos esetekben az egész pajzsmirigyet is el kell távolítani. Az a személy, aki megszerezte a pajzsmirigyét, meg kell gyógyulnia az egész életében ahhoz, hogy a szervezetnek megfelelő mennyiségű hormont kapjon, amelyért a pajzsmirigy általában felelős. A pajzsmirigy-műtét kockázata magában foglalja a vokális sérülést és a mellékpajzsmirigy-traumát.