Mi a hányás különleges aggályai az idősek körében?

A hányás különböző okok miatt fordulhat elő, de nem számít, miért történik ez a probléma megoldása. Nem csak azt teszi, hogy a hányás érezhetően nyomorúságos, dehidratálást, vagy a megfelelő táplálkozás képtelenségét okozhatja. Az idősek hányása komoly lehet, mivel az idősebb emberek nagyobb valószínűséggel vannak olyan alapuló egészségügyi problémáik miatt, amelyek rosszabbá válhatnak azáltal, hogy feldobják vagy befolyásolhatják a hányás kezelését. Más korral kapcsolatos problémák miatt a betegnek több problémája lehet a hányás hatásainak leküzdésében.

Az idősek hányásával kapcsolatos egyik komolyabb aggodalom az, hogy az idősebb emberek, különösen azok, akik gyengített állapotban vannak, nem rendelkeznek jó reflexekkel, hogy megvédjék a légutakat, amikor hánynak. Ez azt jelenti, hogy az idősebb személy számára nagyon könnyű lehet a gyomor tartalmának egy része felszívódni vagy belélegezni. A gyomorsav megsemmisítheti a tüdőszövetet, és az ilyen anyagok elszívása tüdőgyulladást okozhat, amely potenciálisan végzetes lehet.

Ha egy idősebb személynek vannak olyan egészségügyi problémái, mint a szív vagy más keringési nehézségek, rák, veszélyeztetett immunrendszer vagy bármilyen más probléma, az étkezés vagy az ivás képtelensége gyorsan súlyosbodhat. A hányás olyan betegeket okozhat, akiket már lefutottak, hogy annyira gyengék legyenek, hogy ágyba ágyazódnak, vagy a korábban nem ismert egészségügyi problémák tünetei alakulnak ki. Azok az emberek, akiknek gyógyszereket kell szedniük a krónikus betegségek kezelésére, esetleg nem képesek megtenni azt, ami ezeknek a betegségeknek a felgyülemlését okozhatja.

A kiszáradás az egyik komolyabb probléma, amely az idősek hányásához vezethet. Azok a nyugdíjasok, akik nem tudnak elegendő mennyiségű folyadékot fogyasztani, sokszor nagyon gyorsan kiszáradhatnak. Ez számos különböző problémához vezethet, és könnyen életveszélyes lehet. Az idős emberek, akik kiszáradnak, forró, száraz bőrűek lehetnek, letargikusak és esetleg hallucinálódhatnak.

Amikor az idősek hánytatása aggodalomra ad okot, az orvosnak a lehető leghamarabb konzultálni kell. Bár ez nem mindig szükséges egy rövid ideig tartó hányásra, egyes emberekben akár egyszer is túl sok lehet. Általánosságban a legjobb, ha telefonon legalább egy orvoshoz fordul, és gondosan kövesse az utasításokat, hogy megakadályozza a további problémákat. Ha a hányás túlságosan nagy, akkor a legmegfelelőbb menni a sürgősségi szolgálatba.