Mi a fehér anyaggömb?

A fehér anyaggömbök gyakran megjelennek a mágneses rezonancia képalkotáson (MRI), mint az agynak azon fényes fehér foltjai, amelyek a myelin néven ismert lipidszövettel borított idegsejteket tartalmazzák. A fókák jellemzően magasabb folyadékszintű területeken jelennek meg. Általában a betegségek, a fertőzések vagy a normális öregedési folyamat okozta élettani változásokat jelzik. A fehér anyagú fókák egyénileg fizikai tünetei lehetnek.

Az emberek gyakran azonosították ezeket a fényes foltokat a szklerózis multiplex (MS) vagy az agydaganatok lehetséges diagnózisával, de ez nem feltétlenül áll fenn. Az orvosi szakemberek értékelik a foltokat a páciens fizikai tüneteinek, a sérülések helyének és méretének, valamint a más vizsgálatokból nyert információknak megfelelően. A megfelelő diagnózis megkövetelheti a radiológusok, neurológusok vagy más szakemberek véleményét, kombinálva a testfolyadék-tesztekkel és a fizikális vizsgákkal.

A multiplex szklerózis a mielin burkolat romlását vonja maga után, amelyet az MRI-vizsgálat az agy különböző részein fehér anyaggömbként ábrázol. Az MS-ben szenvedő betegek általában panaszkodnak a vizuális zavarokra, valamint a végtagok zsibbadásával vagy gyengeségével. Az egészségügyi szakemberek végleges diagnózist készítenek az MRI, a spinalis folyadékcsapás és a vizuális vizsga alapján. Az egészségügyi szolgáltatók általában időről időre rendelik az MRI-kat, ellenőrzik a fokozottabb fókuszszámot és a lepedékképződés helyét.

A bakteriális, gombás vagy vírusos encephalitisben szenvedő betegek gyakran mutatják ezeket a foltokat MRI-vizsgálaton is. A területek általában tályogokat vagy érrendszeri gyulladást jeleznek. A betegek általában beszámolnak fertőzésről vagy fizikai tünetekről, ezért a képalkotó vizsgálatok elvégzésére kerül sor. A diagnózis és a kezelés általában szükségessé teszi a szervezet azonosítását vér és vizeletminták, gerincvelő és érzékenységi kultúrák segítségével.

Az agy tumorok és a stroke utáni vérzés gyakran fehér anyaggörcsként jelennek meg, és a kontrasztanyagokkal végzett MRI-k általában további specifikus érrendszeri beavatkozást jeleznek. A diagnózisban szenvedő betegek általában fizikai tüneteket tapasztalnak a képalkotó vizsgálatokban. A tumorkezelés attól függ, hogy a sérülés jóindulatú vagy rosszindulatú, annak mérete és helyzete. Az olyan sérülések kezelése, amelyek a lökethez képest másodlagosan jelennek meg, attól függ, hogy a hajó blokkolódik vagy megrepedt-e, és hogy hozzáférhető-e.

A magas vérnyomással, cukorbetegséggel vagy magas koleszterinnel diagnosztizált betegek gyakran fehér anyaggörcsökkel rendelkeznek. Ezek a területek általában korlátozott véráramlást jeleznek az agy kapillárisaiban. Ezek a elváltozások gyakran úgy tűnnek, hogy az egyének idősebbek, és a legtöbb esetben ezek a betegek nem rendelkeznek fizikai tünetekkel. Az egészségügyi szakemberek általánosan gyógyszert írnak elő az alapjául szolgáló ok miatt, és szükség szerint nyomon követik azokat. A foltokat a migrénes betegek agyában is felfedezték.