Milyen betegségeket kortikoszteroidkrémmel kezelnek?

A kortikoszteroid krém elsődleges célja olyan bőrbetegségek kezelésére, mint például az ekcéma. A kortikoszteroidkrém szteroidnak minősül és rendszerint az orvosok különböző erősségű, gyulladáscsökkentő gyógyszerként írják elő. Miután a helyi bőrfelületet felviszik a bőrre, a gyulladásnak le kell esnie, és a viszketést nagymértékben csökkenteni kell, ha nem teljesen megszüntethető. A kortikoszteroid krém rendszeres és tartós használatának mellékhatása a bőr enyhítése. Emiatt a krémek egyre népszerűbbek a sötétebb bőrszínnel rendelkezőkkel, akik szeretnék enyhíteni bonyodalmukat.

Az orvosok tipikusan kortikoszteroid krémet írnak elő olyan súlyos bőrbetegségben szenvedő betegeknél, mint például az ekcéma, a dermatitis vagy a pikkelysömör. Ha a bőrre közvetlenül alkalmazzák, a krémek elnyomják az immunrendszert, és lelassítják a bőr sejtforgalmát. A sejtek sejtszaporodásának lelassításával a bőrre ható vörösödés, irritáció és gyulladás nagymértékben csökken. A betegeknél csökkent a viszketés és a szárazság is, ami megkönnyíti a kényelmet és megkönnyebbülést. A krémek gyakran kiváló eredménnyel járnak a betegek számára, de a bőr idővel ellenállhat a kezelésnek.

A kortikoszteroid krémek különböző erősségűek. Előfordulhat, hogy az orvosnak több különböző kortikoszteroid krémre vonatkozó előírást kell előírnia az egyes betegek számára, a beteg teljes állapotától függően. Például egy erőteljesebb hatású krém szükségessé válhat durva területeken, például térdeken és könyökeken, míg gyengébb hatású krém szükséges lehet érzékenyebb területeken, például az arcnál. Ha kortikoszteroid krémet használ, fontos, hogy kövesse az orvos receptjét és utasításait, hogy elkerülje a káros mellékhatásokat.

A kortikoszteroid krémek hosszadalmas alkalmazása a bőr ritkulásához vezethet, elszíneződést okozhat, a bőrre hajlamosabb lehet a véraláfutás, és a dilatációjuk okozza a véredényeket. A bőr megvilágítása a kortikoszteroid krémek hosszabb idejű használatának egyik gyakori mellékhatása. Néhány, sötétebb vagy egyenlőtlen bőrszínnel rendelkező ember a vény nélkül kapható kortikoszteroid krémeket használ, nagy veszélyt jelentenek az egészségükre. Míg a krémek hatásosak a megvilágosodó bőrben, komoly mellékhatások jelentkezhetnek, és az orvosok soha nem javasolják ezeket a krémeket vény nélkül vagy orvosi felügyelet nélkül. A bőr világítása nem állandó, és miután a krémek már nem használatosak, a bőr lassan visszamegy eredeti pigmentációjához.