Mi okozhat fejfájást?

A fej zsibbadása idegi trauma, stroke és görcsroham lehet. Ezenkívül a herpesz vírus, a sclerosis multiplex és más neurológiai rendellenességek a fej zsibbadását okozhatják. Ezt az állapotot fejpesthesia-ként is nevezik, és a fejében fellépő érzékeny érzések és esetleg bizsergés vagy “tű és tű” érzés jellemzi.

A fejsérülés idegkárosodást okozhat, ami fejzavarhoz vezethet. A fejsérülések jelentős vérveszteséget okozhatnak, és a fejükben csökkent érzéseket is okozhatnak. Nem csak a sérülés vagy a fej trauma okozhat zsibbadást, hanem agyrázkódást, az agy súlyos jarringjét is okozhatja. Az agyrázás súlyos fejfájást, zavartságot, hányingert, hányást és túlzott alvást okozhat.

A gerincvelő sérülései is okozhatnak fejfájást, és értékelni és kezelni kell őket amint előfordulnak. Az ilyen típusú sérülések károsíthatják bizonyos gerincvelő idegeit, és hozzájárulhatnak a fej zsibbadásához. A cervikális idegeket érintő állapotok közé tartoznak a herniált vagy degeneratív diszt betegség, az agyhártyagyulladás és a sclerosis multiplex. Amikor ezek az egészségügyi állapotok jelen vannak, más tünetek jellemzően a fejükben zsibbadást okoznak, mivel ez ritkán jelentősebb egészségi állapot egyetlen megnyilvánulása.

Herpes zoster, más néven zsindely, hatással lehet az arc idegekre, ami fájdalmat, viszketést és fejfájást okoz. Tipikusan jellemző, hogy a zsindely vírus fejfájása egyoldalúan, vagy csak egyik oldalon fordul elő. A zsindelyes kezelés magában foglalja a vényköteles vírusellenes gyógyszereket, a viszketés elleni gyógyszereket és a túlzottan ellenálló fájdalomcsillapítókat vagy vényköteles fájdalomcsillapítókat.

Az epilepszia vagy a rohamok zavarai hozzájárulhatnak a fejében fellépő zsibbadáshoz. Mivel a görcsrohamok megakadályozzák a véráramlást a nyaki artérián keresztül, zsibbadást okozhatnak az arcban és a fejben. Az epilepszia antidepresszáns kezeléssel és néha speciális epilepsziás diétával kezelhető. Bár nem minden egészségügyi szolgáltató ajánlotta ezt az étrendet, azt mutatja, hogy csökkenti a rohamok előfordulását.

A fej pozícionális zsibbadása nyomást gyakorolhat a véredényekre. Ez hozzájárulhat a vérkeringés és a későbbi zsibbadás csökkenéséhez. Az eredmény lehet az arc, a fej és a nyak zsibbadása. Ezenkívül a fejfájás, a vállfájás és a nyaki fájdalom a keringési behatásokból is előfordulhat. Bár ezek a tünetek riasztóak lehetnek, általában enyhék és átmenetiek.

Ha a fejében vagy a test bármely más részében zsibbadtság fennáll, orvoshoz kell fordulni. Tipikusan a fej zsibbadása nem súlyos, de néha súlyos állapotot is jelez. A diagnosztikai vizsgálatok és a fizikális vizsgálat segítségével az egészségügyi szolgáltató képes meghatározni az okot, és ajánlotta a kezelési tervet.