Mi okoz hátsó lipomát?

Sok oka lehet hátsó lipoma kialakulása, és a leggyakoribb oka a genetikai állapot, a sérülés és a gyorsan növekvő rák kialakulása. A lipoma kapszulázott adipocitákból vagy zsírsejtekből áll. A lekerekített nyelőcső a bőr alatt nagyon kevés nyomással mozoghat, mivel nem kapcsolódik semmilyen környező szövethez. A lipomas általában fájdalommentes, kivéve, ha a lassan növekvő tömeg tömöríti a körülötte lévő idegeket.

Úgy gondolják, hogy néhány lipomát a fejlesztési terület traumás sérülése okoz. A hátsó kemény csapás kis lipomának kialakulását eredményezheti. Ezt a típusú csomót posttraumás lipomának nevezik.

Az örökletes állapotot, amelyet familiáris többszörös lipomatosisnak neveznek, a kis zsíros csomók megjelenése a bőrréteg alatt. A hátsó lipóma mellett az ilyen állapotban lévő személy észreveheti a lipomák kialakulását a mellkason, a karokon és a lábakon. Ritkán a lipoma az arcon vagy a fejön alakul ki.

Egy másik állapot, amely hátsó lipomát okozhat, adipózisos fájdalomnak nevezik. A zsíros daganatok kialakíthatók a mellkason és a karok és lábak felső részében is. A lipomák nagyon nagyok lehetnek, ami rendkívüli fájdalmat okoz, ahol a daganat a szomszédos idegeken nyomódik. Több férfi, mint férfi, diagnosztizálják ezt a fájdalmas rendellenességet, amely magában foglalja az ízületi és csontfájdalom, a fejfájás és a fáradtság tüneteit.

Ha a lipoma elsősorban a hátsó felső vállkötéjén fejlődik ki, az állapot oka lehet benign szimmetrikus lipomatózis. Madelung-kór vagy a Launois-Bensaude jóindulatú szimmetrikus lipomatózisa. Több férfi, mint a nők, érinti ez a feltétel. A betegségben szenvedők közül sokan alkohollal való visszaélést tapasztaltak.

A rákos formát liposarcomának nevezik. Ezek a nagyon ritka daganatok képezik a lágyszövet zsírsejtjeit, és bárhol megtalálhatók a testen. A liposarcoma kialakulásához súlyvesztés és hasi fájdalom társulhat. Mágneses rezonancia képalkotást (MRI) alkalmazhatunk a jóindulatú lipoma és a liposarcoma között. A növekvő tömeg biopsziája jelzi, hogy szükség van-e további kezelésre.

A nem rákos hátsó lipomákat többféle módon kezelhetjük. Az első az, hogy egyszerűen hagyja el a jóindulatú csomót. Vannak, akik rémesen találják a csomókat és kozmetikai okokból eltávolítják őket. A lipóma eltávolítására endoszkópos eljárás vagy zsírleszívás alkalmazható. Injekciózható szteroid vagy foszfatidil-kolin anyaggal, amely a zsírsejteket a lipolízis folyamatában atrófiát okozza.