Mi az agy tályogja?

Az agytályog az elpusztult sejtek, a genny, a fertőzött szövet és más olyan anyagok kapszulázott területe, amelyet az agy fertőzése okozott. A tályog a koponyán belüli nyomást emeli, nyomást gyakorol az agyra, és nagyon súlyos szövődményekhez vezet. Ha nem kezelik, az agy tályogjai általában végzetesek. Azoknál a betegeknél, akiknél a betegség korai, a prognózis elég jó lehet, különösen akkor, ha a kezelés agresszív és gyors.

Bizonyos esetekben a tályog okozta fertőzés az agyban vagy annak környékén, például egy sinus vagy fülfertőzés. Az agy tályog is előfordulhat, ha a fertőzés egy másik testrészről terjed. A fej trauma egy másik ok, amely esetben a fertőzés forrása közvetlenül az agyba kerül. Mind a baktériumok, mind a gombák szerepet játszhatnak az agy tályogában. A betegek többszörös kis tályogokat is tapasztalhatnak, amelyek jelentősen megnehezíthetik a kezelést.

Az agy tályogában szenvedő betegeknél felmerülhetnek olyan tünetek, mint a fejfájás, a láz, a nyilvánvaló duzzanat, görcsök, zavartság, hányás és hányinger. Az agy tályogát orvosi képalkotó vizsgálatokkal lehet diagnosztizálni, amelyek az agy megjelenésében és a koponya cerebrospinális folyadékszintjének változásait tárják fel. A gerincdugókat általában nem ajánlották, mert zavarják az agy folyadékegyensúlyát, ami a tályog terjedését vagy felszakadását okozza, de más módszerek is alkalmazhatók fertőzéskutatásra.

Miután az agy tályogát diagnosztizálták, többféle kezelési lehetőség is létezik. Ha a koponyán belüli nyomás veszélyesen gyorsan felmászik, előfordulhat, hogy műtétre van szükség a tályogos terület leürítése és megtisztítása érdekében, és egy sönt behelyezhető, hogy a fertőzés teljesen meggyógyuljon. Más esetekben lehetséges, hogy a fertőzött területet antibiotikumokkal vagy gombaellenes szerekkel kezeljük a fertőzés kiküszöbölésére, a diuretikumokkal együtt a tályoghoz társuló duzzadás kezelésére.

Ha az emberek olyan neurológiai tüneteket tapasztalnak, mint a zavartság, memóriavesztés, instabil járás, remegés, fejfájás vagy elmosódott beszéd, akkor orvoshoz kell fordulni egy neurológusnál. Ezek a tünetek szinte mindig arra utalnak, hogy azonnali orvosi ellátás szükséges a vészhelyzetben. Ha a feltételek az agyban előforduló állapotokhoz kötődnek, mint például a stroke, a tályog vagy az aneurysma, akkor a gyors kezelés általában létfontosságú, és a túlélési arány drámaian lecsökkenhet, minél hosszabb ideig marad a beteg kezelése nélkül.