Mi a tinsillitis tünete?

Gyakran társult a gyermekekkel, a mandulagyulladás olyan állapot, amelyben a mandulák fertőzöttek, és leggyakrabban torokfájás jellemzi. A tünetek megjelenhetnek a kék színen, vagy folyamatosan jönnek. Megjelenésében a tonsillitis tünetei a vörös és duzzadt mandulák. A mandulák egy része szürke vagy sárga bevonattal borítható. A torok körüli régió szintén vörös vagy duzzadt lehet, mivel a nyirokcsomók méretét megnövelik a fertőzés elhárítása érdekében.

A tonsillitis csecsemők és fiatalok gyakran nyalogatni fognak, mivel nehezen nyelődnek. Továbbá a kisgyermekek is nehézséget okoznak. Mivel a kisgyermekek nem képesek beszédet mondani arról, hogy érzik magukat, a fiatalok túlságosan könyörületesek lesznek a frusztrációjuk miatt. Éjjel a fiatalok is megjelenhetnek a horkolás és az ágy nedvesedésének tüneteivel.

Ha egy gyermek képes verbalizálni, panaszkodhat a fülfájásról vagy a gyomorfájásról. Emellett panaszkodhat általános fájdalmakról vagy fejfájásról. A gyermek tonsillitise lehet, ha 100 fokos fokon (kb. 38 Celsius foknál) láz.

Bár a leggyakoribb a gyermekeknél, bármely korú személy megjelenhet tonsillitis tüneteit. Felnőtteknél az állapotot az egészséges étrend nem fogyasztása okozhatja, és a felnőttek ugyanazokat a jeleket mutatják, mint a gyermekek. A felnőttek tünetei álmatlanság vagy zavart alvás formájában is megjelenhetnek.

A tonsillitis tünetei felnőtteknél is komolyabbak lehetnek. Gyakran előfordul, hogy a mandulagyulladásos felnőtteknél az otitis media, a fertőzések következtében fellépő középfül fertőzése alakul ki. A felnőttek egy másik tünete a reumás láz. Ahogy a baktériumok terjednek, a szervek, köztük a szív is fertőzhetnek.

Kevésbé gyakori tonsillitis tünetei jelentkezhetnek mind a gyermekek, mind a felnőttek esetében. Szokatlan tünetek lehetnek a feldobás, székrekedés és rendkívül durva nyelv. Egyéb ritka indikátorok közé tartozhat a rossz lehelet és a baj megnyitása az egyik száját.

A fertőzést vírus vagy baktérium okozhatja. A tünetek az októl függően eltérőek lehetnek. A vírussal kiváltott mandulagyulladó személy megjelenítheti az influenzaszerű tüneteket, beleértve az orrot és az általános fájdalmat. A tünetek fokozatosan fejlődhetnek, ha a fertőzés egy vírus eredménye.

A baktériumból származó mandulagyulladó személy azonnali tüneteket mutat. A baktériumok által okozott mandulagyulladás mutatói bőrkiütést és vörös arcot tartalmaznak. A magas láz, amely gyorsan kitört, más jelzés lehet a mandulagyulladásra.