Mi a nyirokcsomó eltávolítás oka?

A nyirokcsomó-eltávolítást, amelyet “lymphadenectomia” -ként is neveznek, általában két fő oka van: diagnosztizálni vagy kizárni súlyos egészségügyi állapotokat, például a rákot, vagy a nyirokrendszeren keresztül terjedő rákos megbetegedéseket. A lymphadenectomia általában meglehetősen komoly eljárásnak számít, és általában csak olyan esetekben végezhető el, amikor a beteg egészsége súlyosan veszélyben van. A legtöbb esetben ez a rákszűrés vagy kezelés részeként történik, bár sokféle rák lehet az oka. Ritkábban fordul elő a nyirokcsomókat, különösen a humán immunhiányos vírust (HIV) befolyásoló egyéb állapotok szűrésére. A legtöbb esetben más, hatékonyabb teszteket végeznek ezekben a betegségekben, és a lymphadenectomia általában csak akkor ajánlott, ha más, kevésbé invazív lehetőség tűnik megvalósíthatónak.

A nyirokcsomó egy kicsi, golyó alakú szövettömeg, amely az egész testben megtalálható. A nyirokcsomók részben az immunrendszer fontos része, mert idegen részecskéket csapnak be. Segítenek a szervezetnek a fertőzések elleni küzdelemben, és figyelmeztetik a testet a fertőzésekről és az életveszélyes betegségekről, mivel gyulladt és duzzadt.

Mindezek a csomópontok egy része a nagyobb nyirokrendszernek nevezik, amely a test nagy részében halad át. Tele van nyirokfolyadékkal. A betegségek néha ezt a folyadékot használják, ahogyan az emberek egy rendszeren belül elterjednek a helyről a helyre, és ez a körülmény nem rosszabb, mint a rák. A rákos megbetegedések nagyon különböző típusai a nyirokfolyadékot használják új helyeken történő mozgáshoz és növekedéshez, ami orvosi szempontból “metasztázisként” ismert. A nyirokcsomó metasztázis akkor fordul elő, amikor egy lokalizált rák, például az emlőrák vagy a tüdőrák elkezd terjedni a betegség más részeire. Test, ez akkor is végzetes lehet, ha korán fogott.

Amikor a sebészek eltávolítják az ember nyirokcsomóit, általában az eltávolított szöveteket tanulmányozzák, különös tekintettel a rák jelenlétére utaló sejtek megtalálására, ha a rák már ismert, gyakran metasztázisra utalnak. Ha egyiket sem észlelik, másodlagos okokat kereshetnek a gyulladásra, mint más betegségek vagy állapotok.

Az orvos végezhet lymphadenectomia tesztelésére a rákos sejtek a nyirokcsomóban, amely segít meghatározni, hogy a rák terjedését. A nyirokrendszeren belüli sejtek nem statikusak, hanem az egész szervezetben utaznak, ami azt jelenti, hogy a nyirokcsomó rákos felfedezése azt jelenti, hogy valószínűleg máshol is megtalálható. A nyirokcsomók eltávolítása ebben az esetben azt jelenti, hogy az orvos mindkettő eldöntheti, hogy a rák elterjedt-e, és eltávolítja-e a páciens rák egy részét a folyamatban.

A nyirokcsomó eltávolítással érintett csomópont a betegség típusától függ. Például a torokrák kezelésére, amely a torokot befolyásolja, gyakran a nyirokcsomók eltávolítását jelenti a torokban. A rákos daganatok méretétől függően az eltávolítási eljárás csak néhány csomópontot tartalmazhat a tumor közelében, vagy radikális nyaki disszekciót, amely eltávolítja a nyak minden nyirokcsomóját.

Míg a limfadenektómia segíthet a rák diagnosztizálásában, és segíthet az orvosnak meghatározni a rák növekedését vagy regresszióját a kezelés előrehaladtával szemben, ez szintén előnyös. A nyirokcsomó vagy csomópont eltávolítása az eredeti daganat közelében megakadályozhatja, hogy a rák elterjedjen a test más részein. Bizonyos esetekben az eljárás ismert volt, hogy eltávolítja a rák minden jeleit a páciens testéből, és gyógyítja a betegséget a folyamat során.

A legtöbb esetben a rákkal kapcsolatos kezelések a nyirokcsomók eltávolításának leggyakoribb módszerei, de nem ez az egyetlen alkalom, amikor ez a fajta kezelés indokolt. A duzzadt nyirokcsomók különböző betegségek, különösen az autoimmun betegségek, mint például az ízületi gyulladás és a HIV okozta jelek lehetnek. Ha a duzzanat önmagában nem javul, és más tünetek nem jelzik egyértelműen egy adott betegséget, az orvosok a nyirokcsomó eltávolítását használhatják fel először a rák megszüntetésére, majd segítenek meghatározni a duzzanat tényleges okait. Általában ritkán előfordul az eltávolítás, de ez későbbi kezelés lehet, ha semmi más nem tűnik eredményesnek.