Mi a köldökzsinór?

A köldökzsinór hólyagok, amelyek a köldökzsinóron vagy annak környékén jelentkeznek, általában köldök vagy hasi gombként. Újszülötteknél a köldökzsinór területén is előfordulhatnak. A köldökzsinórben lévő buborékcsíkok irritáció, fertőzés vagy betegség jelei lehetnek, a szenvedő tüneteitől és korától függően. Mind a gyermekek, mind a felnőttek több okból kifolyólag köldökzsinórt is szenvedhetnek.

Az újszülött csecsemőkben a vért vagy a gennyet töltött buborékcsaládok a köldökzsinórban vagy a köldökben jelentkező fertőzést jelezhetik. Általában ezek a fertőzések 24 órán belül orvosi ellátást igényelnek, különösen, ha a köldökzsinórral kapcsolatos egyéb problémák – például a korai vagy késői elválasztás, a túlzott vérzés és a gennyszivárgás – jelen vannak. Az alkohollal való dörzsölés segíthet enyhíteni a buborékfóliákat, amíg a csecsemő megfelelő orvosi ellátásban részesül.

Idős gyermekeknél és felnőtteknél ezek a hólyagok lehetnek különböző bőrfeltételek jelei, és részei lehetnek a bőrreakciónak, amely nagyobb területet ölel fel. Az olyan állapotok, mint az ekcéma, az érintkezésen alapuló allergiás reakciók és az élesztőgomba okozhatnak hólyagokat a hasi gombon, gyakran kiütés kíséretében. Valami olyan egyszerű, mint a dörzsölő anyagból a hasi gombokkal szembeni súrlódás, folyadékkal töltött hólyagokat is létrehozhat. Ezek kezelése az okoktól függően változhat, és orvosnak kell igazolnia.

A terhes nők hólyagoktól szenvedhetnek a köldökzsinórban, ha herpeszvesztéssel fertőzöttek, más néven gesztációs pemfigoidnak is. Ez a ritka betegség, bár valójában nem egyfajta herpesz, kagylóhólyagokat okoz a sérülésekkel együtt a karokon, a lábakon, a tenyéren és a talpakon. Időnként a hólyagok hatással lehetnek a test más területeire is. Az állapot tipikusan a terhesség negyedik és ötödik hónapjában vagy a születés után jelenik meg, és orálisan beadott kortikoszteroidokkal kezelhető. A betegség átadható a csecsemőnek is. Az érintett csecsemők rendszerint néhány héttel a szülés után térnek vissza.

A köldök piercingek is okozhatnak köldökzsinórvesszőket. A lefejtett bőr felduzzadhat, vérzik, és vérből, gézből vagy folyadékból töltött buborékokat képezhet, ha a piercing súrlódással irritálja a bőrt vagy ha a piercing hely fertőzött. A piercing gondozásában a legtöbb útmutatók azt javasolják, hogy a piercinget addig hagyják, amíg a fertőzés megszűnik, és a területet peroxiddal és helyi antibiotikumokkal kezelik. Ha a hús necrotikusvá válik, vagy a fertőzés több napnál tovább tart, szükség lehet a piercing eltávolítására, és konzultáljon orvosával a hosszú távú vagy akár végzetes hatások elkerülése érdekében.