Mi okozza a perifériás hajlító szindrómát?

A perifériás hajlító szindróma (SFS) egy olyan egészségi állapot, amely súlyos diszkomfortot okoz a has felső részén. Gyakran tünetei vannak, mint a puffadás vagy a görcsök a vastagbélben, a betegséget néha az irritálható bél szindróma (IBS) formájaként osztályozzák. A fájdalom is nagyon hasonló lehet a szívrohamhoz, és még akkor is összetéveszthető a szívbetegség kialakulásával, mivel a szív közelsége a kényelmetlenség területére esik. Az IBS bármely más formájához hasonlóan mindig nem mindig ért egyet azzal, hogy mi okozhatja ezeket a problémákat, habár vannak olyan gyanús okok, amelyek könnyen azonosíthatók.

A perifériás hajlító szindróma egyik leggyakoribb oka a túlzott gáznak a gasztrointesztinális traktus kialakulása, amely nem fog eltűnni. A csapdázott gáz jelentős felső hasi kellemetlenséghez vezet, valamint az izomgörcsök kiváltásához a vastagbélben. Bizonyos esetekben orvosnak kell gondoskodnia a csapdázott gáz felszabadításában, és megkönnyíti a szenvedő számára a megkönnyebbülés lehetőségét.

Jelenleg nincs egyetértés arról, hogy mi okozhatja a gázcsapódást, ami viszont az izomgörcsökhöz, puffadáshoz és a fájdalomcsillapító szindróma részét képező extrém fájdalomhoz vezet. Vannak olyan elméletek, amelyek azt sugallják, hogy a gerincek maguk is kiválthatják a vastagbélben lévő gáz csapdázását, ami súlyosbítja a kényelmetlenség szintjét. A kettőspontot érintő ezen és más egészségügyi kérdésekre vonatkozó kutatások folyamatban vannak, még akkor is, ha különböző kezeléseket használnak a tünetek kezelésére, és megkönnyítik az ilyen állapotú emberek számára a megkönnyebbülést.

Ebből a célból az olyan betegek, akik szenvednek a perifériás hajlító szindrómától, speciális táplálékba helyezik, amely kizárja az olyan élelmiszerek fogyasztását, amelyek általában gátolják a gázt és a hasüregedést, különösen a vastagbélben. Bár az ételeket, mint a babot, mint a babot vagy korlátozottan vagy teljesen kizárják, néha korlátozzák az olyan élelmiszereket is, mint a sötétzöld leveles zöldségek. A páciens azt is észlelheti, hogy a táplálkozási terv által nem kizárt bizonyos élelmiszereket is el kell kerülni, mert a gyengeséges gyomor-bél rendszerre gyakorolt ​​kellemetlen hatások megindulnak. Emiatt a szájnyálkahártya-szindrómában vagy az IBS bármely más formájában szenvedő személynek szorosan együtt kell működnie egy szakképzett diétás szakemberrel annak érdekében, hogy olyan tervet dolgozzon ki, amely lehetővé teszi az alapvető tápanyagok bevitelét, miközben kis görcsöket és izomgörcsöket okoz lehetséges. A megfelelő gyógyszeres kezeléssel kombinálva ez a speciális étrend korlátozhatja a epizódok számát és súlyosságát, lehetővé téve a beteg számára, hogy tisztességes életminőséget élvezzen.