Mi a szem parazita tünete?

Különböző típusú szem paraziták léteznek, amelyek megfertőznék egy emberi befogót. A szem parazita fertőzések néha nehéz diagnosztizálni és kezelni, ezért a tüneteket a lehető legrövidebb időn belül be kell jelenteni az orvosnak, hogy a vizsgálati folyamat megkezdődhessen. A szem paraziták gyakori tünetei a vizuális zavarok, a fényérzékenység vagy a szempillák egy része vagy mindegyikének elvesztése. A szem vörössége is előfordulhat.

A látás zavarai a szem paraziták gyakori tünetei. Ezek a zavarok részleges vagy teljes látásvesztést tartalmazhatnak. Ez a látásvesztés átmeneti vagy tartós lehet, attól függően, hogy mennyi hegesedés következik be a parazita fertőzés következtében.

A szem paraziták jelenléte miatt a fényérzékenység, más néven photophobia is előfordulhat. Azok a betegek, akik normál esetben kontaktlencséket viselnek, a szemek érzékenyebbek a fényre, ha nem viselik az érintkezőket. Ez az érzékenység enyhe vagy olyan súlyos lehet, hogy a páciens egyáltalán nem tudja kezelni a fény hatását. A migrénes fejfájás gyakran a fényérzékenység következtében alakul ki.

Míg a szem paraziták maguk nem láthatók szabad szemmel, vannak néhány látható tünet, amelyeket mindig jelenteni kell az orvosnak a további értékeléshez. Például ha a szemek hirtelen elkezdenek áthaladni, különösen akkor, ha más paraziták lehetséges tünetei is vannak, akkor az embernek azonnal el kell mennie az orvoshoz.

Az érintett szem folyamatosan elpirulhat, ha parazita fertőzés van jelen. Bizonyos esetekben kis fehér fekély alakulhat ki a szem színes részében. Néhány beteg esetében a szempillák mindegyike, vagy néhány szét lehet esni. Fehér pelyhek is kialakulhatnak a szempillák tetején.

Bizonyos esetekben bakteriális fertőzések fordulhatnak elő a parazita által a szemnek okozott károk következtében. Ha ez bekövetkezik, gyakran szükség van antibiotikum terápiára a súlyosabb szövődmények megelőzése érdekében. A gyógyszeres szemcseppek vagy orális antibiotikumok önmagukban vagy egymással kombinálva alkalmazhatók.

A korai diagnózist és a gyors orvosi ellátást elkerülhetjük. A rendszeres szemvizsgálatok gyakran lehetővé teszik az orvos számára, hogy észleljen bármilyen változást a károsodás súlyos vagy tartós károsodása előtt. Ezért minden vizuális változást, különösen a szem parazita egyéb lehetséges tüneteivel kombinálva, azonnal jelentést kell tenni az orvosnak értékelés és kezelés céljából.