Mi a paracetamol túladagolás jele?

A paracetamol túladagolásának legnagyobb jelensége a hányinger, hányás, ellenőrizhetetlen izzadság és bőrpuhás. Pontosan, hogy mekkora a gyógyszer, amelyet egy személynek meg kell tennie ahhoz, hogy megtapasztalja ezeket a hatásokat, részben saját testkémikájától függ, és gyakran előfordul, hogy a túladagolás tünetei nem azonnal felszínre kerülnek, néhány óra, vagy akár egy Nap vagy több. Sok ehhez kapcsolódik a gyógyszer lebontása és feldolgozása. Azoknál a betegeknél, akik bizonyos szabálytalanságot túladagolnak, azzal fenyegetik, hogy komolyan károsítják a májat és belső hegesedést okoznak az emésztőrendszer mentén. Mivel a májműködés veszélybe kerül, sárgaság, zavartság és eszméletvesztés lehetséges. A paracetamol túladagolásból való halál viszonylag ritka, de történt.

A paracetamol egy over-the-counter (OTC) generikus fájdalomcsillapító felnőtteknek és gyermekeknek. Sok helyen, köztük az USA-ban és az Egyesült Királyságban, a paracetamol általában acetaminofenként kerül forgalomba. A Tylenol® és a Panadol® a világ egyik legelterjedtebb márkanevű verziója. A paracetamol általában tabletta, kapszula, folyadék vagy kúpkészítmény formájában kapható, és beadható intravénásán vagy intramuszkulárisan is szakképzett orvosi személyzet.

Ami a fájdalomcsillapítót illeti, általában nem tekinthető nagyon erősnek, és mint ilyen, a kisebb túladagolás általában nem jelent nagy aggodalomra okot adó okot. Az egészségügyi szolgáltatók általában azt ajánlják, hogy a felnőttek egy-két 500 milligrammos tablettát kapjanak 4-6 óránként a fájdalomcsillapítás érdekében, és legfeljebb 4000 milligrammot kell bevenni minden 24 órás időszakban. A gyermekek dózisa testtömeg alapján 2 teáskanál 2,2 fontonként (10 milligramm kilogrammonként) 4-6 óránként.

A gyógyszer több, mint 7000 milligrammjának bevétele valószínűleg túladagolást eredményez. A pontos mennyiség némileg eltérhet attól függően, hogy az illető egészségi állapota és egyéb gyógyszere milyen betegségben szenved. A rossz egészségi állapotban levő személy, többszörös gyógyszert szedő vagy alkoholtól szenvedő személynél a túladagolási küszöbérték 7000 milligrammnál kisebb lehet.

A paracetamol túladagolás után az első 12-24 órában nem lehet tünet, de sokan hányingert, hányást, izzadást és hanyatlást tapasztalnak. Ahogy a máj metabolizálja a gyógyszert, más tünetek is megjelenhetnek. Ezek közé tartozik a sárgaság, amely a bőr sárgulása, hasi fájdalom és zavartság. Az esetek többségében ezek el fognak menni, mivel a gyógyszerek a rendszerből származnak, de nagyon diszavaróak és kényelmetlenek lehetnek.

Azoknál az embereknél, akik többször túladagolnak vagy túladagolnak bizonyos rendszerességgel, gyakran hosszabb ideig tartanak és súlyosabbak. Általában a reakciók egyre rosszabbak. Az emésztési problémák a leggyakoribbak, mivel a tabletták ismételt lenyelése és a hatóanyag-összetételek lebomlása a gyomor és a belek bélését idomulhatja ki. A szélsőséges esetekben csökkent a májfunkció, a veseelégtelenség és az eszméletvesztés is. A paracetamol túladagolás végső szakaszát általában többszörös szervi elégtelenség, alacsony vércukorszint, koagulációs problémák, szepszis, agydagadás, és sok esetben halál is jellemzi. A halál azonban általában nem jön gyorsan. Nem számít, mennyi paracetamolt hozott valaki, nem valószínű, hogy kevesebb mint öt nap alatt meghal.

Miután túladagolás történt, vagy gyanús, nagyon fontos, hogy a kezelés azonnal elkezdődjön. A legjobb körülmények között ez a túladagolás 8-12 órán belül következik be. A kezelést általában kórházban vagy más személyzet orvosi klinikán kell elvégezni. Az aktív szén, a gyomormosás és az ipecac szirup mind része lehet a kezelésnek, és segíthet a gyógyszer felszívódásának minimalizálásában. A legtöbb esetben a máj és más szervek az incidens után néhány héten keresztül néhány hónapig meggyógyulnak.