Mi a miómátus méh jele?

A miómátus méhében, amelyben a myomában vagy a fibroidban ismert jóindulatú szövetkészlet jelenik meg, tünetei lehetnek vagy nem feltétlenül. Függetlenül attól, hogy a személy tüneteket tapasztal-e vagy sem, nagymértékben függ a szövettömeg nagyságától és helyétől. Tünetek esetén a leggyakoribbak közé tartoznak a szokatlan menstruációs vérzések, hasi nyomás vagy fájdalom, hasi duzzanat és meddőségi problémák. A myoma elhelyezkedése másodlagos szövődményekhez is vezethet, amelyek saját tüneteket hordoznak.

A nőstény myomatous méh túlzottan nehéz, hosszú vagy fájdalmas menstruációs vérzése lehet. Lehet, hogy a menstruációs időszakok között is megfigyelhet. Ezek a specifikus tünetek gyakran egy submucosalis mióma jelzésére utalnak, ami azt jelenti, hogy a tömeg a belső méh bélésen, az endometrium néven ismert. A túlzott vérzés ebből a körülményből másodlagosan olyan anémiát okozhat, amelynél a véráramban nincs elegendő oxigén. Az anémia saját tüneteivel jár, beleértve a sápadást, a fáradtságot és a légszomj érzését.

Egy másik tünet, amely jelezheti a myomatous méh egy nyomásérzés a hasi területen. A myoma helyétől és méretétől függően a nő úgy érezheti magát, mintha valami nyomást gyakorolna az alsó részén, a bélen vagy a húgyhólyagon. Ha a nyomás a húgyhólyagon van, ez vizelési gyakorisághoz vezethet. Ha a myoma a húgycsövön lenyomja a normális vizeletáramlást, akkor a nőnek nehézségei vannak a vizelés során, a sürgősség érzése ellenére. Amikor a myomát a bélre nyomja, a kellemetlen érzés mellett az állapot is okozhat székrekedést.

A myoma méretétől és helyétől függően a myomatous méh dagadást okozhat a hasban. Ez jellemzően a méh nagyításának köszönhető. Ha a duzzanat jobban lokalizálódik, jelezhet egy alsó rész myomát, ami azt jelenti, hogy a szövettömeg a nő méhének külső falán helyezkedik el.

A nemi betegség kérdései egyaránt lehetnek tünetek és komplikációk a rendellenességben. Attól függően, hogy a myoma elhelyezkedik-e, zavarhatja a tojás megfelelő beültetését a méhen belül. Ez megnehezíti, hogy egy nő elképzelje. Azokban az esetekben, amikor egy nő már terhes, a myoma megzavarhatja a vérkeringést a méhlepényben, vagy megindulhat a fejlődő magzat útján, ami abortuszhoz vagy idő előtti szállításhoz vezethet.

A myomatous méh tünetei, amikor jelen vannak, hasonlóak a többi állapot tüneteihez. Következésképpen fontos, hogy egy ilyen tünetekkel küszködő nőt egy képzett orvos értékelje. Továbbá, mivel a tünetek személyenként változóak lehetnek, fontos, hogy egy nő körültekintően figyeljen a változásokra vagy szabálytalanságokra, függetlenül attól, hogy mennyire finom, és ennek megfelelően tanácsolja orvosát.