Mi a húgyhólyag-daganat?

A húgyhólyag-daganat olyan daganat, amely a húgyhólyagban fejlődik ki. Bár abnormális növekedés, a húgyhólyag-daganat nem mindig rák. A neoplazia vagy az új növekedés szintén jóindulatú daganat formájában alakulhat ki, amely nem rákos. A húgyhólyagban rosszindulatú tumorok ritkábban találhatók meg, mint a rosszindulatú daganatok. A rosszindulatú daganat általában a húgyhólyag béléséből származik, az urothelium néven ismert.

A jóindulatú húgyhólyag tumorok meglehetősen ritkák. A jóindulatú daganat két fő típusát átmeneti sejtpopilloma és nephrogenic adenoma ismerte. Néha a jóindulatú daganatok nem okoznak semmilyen tüneteket, és a vizsgálat során felfedezhető egy másik állapot. Más esetekben a betegek vizeletben is felfedezhetik a vért. Ez általában nem okoz fájdalmat.

A malignus daganatok viszonylag gyakoriak. Világszerte a húgyhólyagrák leggyakrabban előforduló típusa a laphámsejtes karcinóma. A fejlett országokban gyakoribb az átmeneti sejtkarcinóma nevű rákfajta. A hólyag rosszindulatúságához kapcsolódó tünetek hasonlóak a jóindulatú tumorokkal tapasztalt tünetekhez. Vér látszik a vizeletben, de nincs fájdalom, mivel más rendellenességek, például húgyúti fertőzés is fellépne.

Leggyakrabban rosszindulatú húgyhólyag-daganatosság merül fel olyan személynél, aki füstöl, vagy aki környezeti anyagokkal, például festékekkel, oldószerekkel és kőolajtermékekkel van kitéve. A fejletlen világban a schistosomiasis néven ismert féregfertőzés pikkelysejtes karcinómát okozhat. A hólyagba hosszú ideig bevezetett katéterként ismert csőnek köszönhetően valószínűbb a rák kialakulása, valamint a húgyhólyagok jelenléte.

A rosszindulatú daganatok alacsony vagy magas minőségűek lehetnek. A magas fokú daganatok hajlamosak a hólyag falára terelni, és végül eljutni az izomrétegbe, mielőtt más testrészekre utazna. Az alacsony fokú daganatok általában nem járulnak hozzá ilyen módon. Néha a neoplasztikus sejteket in situ karcinómának nevezik. Ez a rák korai stádiumát jelenti, mielőtt elkezdett terjedni, és olyan tünetekkel is társulhat, mint a vizelés közben jelentkező fájdalom és a gyakoribb vizelés szükségessége.

A húgyhólyag-neoplazma kezelése attól függően változik, hogy rosszindulatú vagy jóindulatú-e. A jóindulatú daganatot tipikusan eltávolítják endoszkópos technikák alkalmazásával, ahol egy rugalmas eszköz műtéti eszközökkel van beillesztve a folyadékba, amely a húgyhólyag vizét hordozza. Néhány rosszindulatú daganat is eltávolításra kerül. Mások kezelhetők az egész hólyag kivágásával, néha a közeli struktúrákkal együtt. A kilátások gyakran jók a rosszindulatú húgyhólyag-neoplazmához, amely még nem támadta meg az izomréteget.