Mi a harapás?

A harapás a röntgenfelvétel egyik típusa, amelyet a fogorvos visel a száj egészségi állapotának felmérésére vagy a száj egy bizonyos területének vizsgálatára. A harapás szárnyaként is ismert, hogy a bitewing röntgen a fogászati ​​röntgen legáltalánosabb típusa. A fogorvosi hivatalban röntgensugarakkal foglalkozó emberek többsége egy kicsit rongyos röntgenfelvételt kapott, és valószínűleg egy fogorvos által készített filmet mutattak be az eljárás vagy a helyzet ismertetése során.

Az ilyen típusú röntgenképen a film tartalmaz egy kis lapot, amelyet a zárt fogak között tartanak. A páciens nagyon csendes állapotban tartja a filmet külső röntgensugárzóval, majd eltávolítja és fejleszti. Miután kifejlesztették, a film több alsó és felső fogat mutat, gyökereivel együtt.

Néha a fogorvosok teljes röntgensugaras rendszert rendelnek, amelyben az egész szájat átmenetileg egymást átfedő képek sorozatával nézi. Ez általában akkor történik meg, ha a páciens először fogorvosi gyakorlatot látogat, vagy ha valaki egy ideje nem látogatott el a fogorvoshoz. Az orvosok a száj különböző területeiről is gondoskodhatnak, beleértve a javított fogak közeli fogakat is, hogy a fogorvos megerősíthesse, hogy a javítás megfelelően történt-e, és hogy gyógyuljon. Az röntgenfelvételeket általában kivonási vagy töltési eljárás után rendezik.

Kényelmetlen lehet a páciensnek, hogy megkapja a kettős röntgenfelvételt, különösen ha kis szájjal rendelkezik, mert a film kemény lehet, és nagynak kell lennie annak biztosítására, hogy a röntgen mindent rögzítsen. A legtöbb fogorvosi hivatal tisztában van a komfort problémájával, és a személyzetnek tippek lehetnek arra, hogy segítsenek az embereknek megbirkózni a kellemetlen érzéssel. Az is nem ritka, hogy elakad, amikor a filmet a szájába helyezi.

Az x-sugarak megszerzése azért fontos, mert felfedezhetik a fogászati ​​problémák jeleit, amelyek nem láthatók az alapvető fizikális vizsgálat során. A fogorvosok általában nem javasolják az x-sugarakat, hacsak nem hiszik, hogy a képek szükségesek és megfelelőek, mivel korlátozni kívánják a sugárzásnak való kitettséget. Ezek a röntgenfelvételek rávilágíthatnak arra, hogy a fogak hogyan fejlődnek, függetlenül attól, hogy a fogak mozgásban vannak-e és zsúfolt állapotban vannak-e, és ha a bomlás jelei vannak a szájban. Ha ezeket a problémákat korán elkapja, a fogorvos nagy pénzt és fájdalmat takaríthat meg.