Mi a 64 szelet ct-beolvasás?

A 64 szeletes számítógépes tomográfiás (CT) szkennelés radiológiai teszt, amelyet a szív egészségének felmérésére használnak azoknál a betegeknél, akik mellkasi fájdalommal vagy légszomjjal rendelkeznek. Ez a gyors, nem invazív eljárás lehetővé teszi a korai diagnózist és a szívbetegek beavatkozását. A szokásos CT-vizsgálathoz hasonlóan a 64 szelet CT-vizsgálat valós idejű keresztmetszeti képeket készít, amelyek részletesen ismertetik a szív anatómiáját és a véráramlást.

A standard angiogrammal ellentétben a 64 szeletes CT vizsgálat ultra-nagy felbontású szeletei lehetővé teszik az orvosok számára, hogy nem invazív módon értékeljék a szívizomok átjárhatóságát, valamint a véráramlásnak vagy perfúziónak a szívbe való megfelelőségét. A szívvizsgálat számos más hasznos információt is tartalmaz. Anatómiai elemzést nyújt, amely hasznos a veleszületett anomáliák kimutatására. Ez egy funkcionális értékelést ad, amely segít a szív szivattyúzási képességének értékelésében. Ez létrehoz egy kalcium pontszámot, ami azt jelzi, hogy felépül az artériákban, ami szívrohamhoz vezethet.

A 64 szeletes CT vizsgálatnak számos potenciális hátránya van, amelyet mérlegelni kell annak előnyei ellen. A készülék kiteszi a pácienst ionizáló sugárzásnak, és reakcióba léphet a kontrasztanyaggal. Az eljárás is költséges lehet – a költségek 750 és 1500 dollár között mozognak.

A szívkoszorúerek szívverést hoznak a szívbe, a nem megfelelő véráramlás pedig szívinfarktushoz vagy szívrohamhoz vezet. A kardiológusok az angiogramokat úgy rendezik, hogy a vérrögök, a koleszterin plakkok, vagy a kalcium veszélyes konstrikciójának jelenlétét megállapítják. A 64 szeletes CT vizsgálat esetében a kontrasztanyagot, amely növeli az erek vizualizációját, intravénás csepegtetéssel kerül be perifériásan, ahelyett, hogy egy hosszú katéteren keresztül közvetlenül a szívbe befecskendezhető lenne. A standard katéter angiogrammal összehasonlítva ez az eljárás kisebb fertőzésveszélyt, az erek traumáját, a vérrögök véletlen embolizációját a keringésbe és a perforációt jelenti.

Bár a szkennelés időtartama változik, az eljárás általában másodperceket vesz igénybe. A betegek rendszerint kórházi ruhákat viselnek a vizsgálat során, hogy megakadályozzák a röntgensugarak elakadását klipek, gombok vagy rongykorongok segítségével. A 64 szeletes CT vizsgálat megkezdésekor a táblázat egy sor szkennelési pozícióban mozog. A fonott alakú portál vagy hordozó, amely befogadja a röntgensugárzó csövet, körülveszi a pácienst a vizsgálat alatt, és kissé zuhan, amikor a röntgencső elfordul benne. A pásztázás során a betegnek nagyon nyugodtan kell feküdnie, és tartania kell a lélegzetét, ha a technikus utasítja.

A 64 szeletes CT scan ionizáló sugárzást használ, hogy mozgó szív több képét generálja. Az eljárás magában foglalja a röntgenfelvételek sorozatát, amelyek a test körül számos irányból rögzülnek, és egy háromdimenziós képet hoznak létre. A vizsgálatból származó sugárzás viszonylag alacsony, de a sugárzás növeli a rák kockázatát. Emiatt a szív CT-t olyan betegek számára tartják fenn, akik szívbetegségek jeleit mutatják, és nem használják rutinszerű megelőző vizsgálatokhoz.