Mi a thalassaemia tünete?

A talasszémia olyan betegség, amely a vérre hat. Ennek következtében a szervezet alacsony mennyiségű hemoglobint, a vörösvérsejtekben található fehérjét termel oxigén szállításához. Ez a fajta vérképzavar öröklődik egy vagy mindkét szülőből. A thalassaemia sok esetben vérszegénységhez vezethet. A thalassaemia tünetei enyhétől mérsékeltig mérsékeltek lehetnek, és egyesek összhangban lehetnek a vérszegénység klasszikus tüneteivel.

A hemoglobin két primer fehérje, az alfa-globin és a béta-globin. A fehérjék felépítéséhez használt gének egyik hibája a thalassaemia legáltalánosabb oka. Ha az alfa-globin előállításához alkalmazott géneket mutálják, az alfa talasszémia néven ismert thalassaemiát eredményezheti. Hasonlóképpen, ha a béta-globin gének hibásak, az állapot lehet béta-talasszémia. Ha egy személy csak egy szülőtől kapja meg a hibás géneket, akkor egy kisebb formája van a thalassaemiának, ha a gének mindkét szülő hozzájárulásával járnak, akkor ez egy fontos forma.

A thalassaemia tünetei jelentéktelenek lehetnek a betegség egy kisebb formájával rendelkező személynél. Valójában, ha az állapot kicsi, a beteg nem ismeri a betegséget a diagnózis megkezdése előtt. A thalassaemia egyik fő formájával rendelkező egyén különböző tüneteket mutathat. A fáradtság gyengesége és klasszikus tünetei, mint például az alacsony energia és a fáradtság talánémia tünetei lehetnek. Vannak, akik olyan gyengék lehetnek, hogy ájulladásos varázslatokat tapasztalhatnak.

A légszomj, a gyors szívverés és a sötét vizelet a thalassaemia további tünetei lehetnek. Egyes esetekben a légszomj egy enyhe aktivitás után kezdődhet. Bizonyos egyének esetében azonban ennek a vérképzőszervi rendellenességnek nincs szüksége stresszesetre. A gyors szívverésű személyek valószínűleg a zavart érzékelik. Ezenkívül a sötét vizelet tünete az egyik leglátványosabb tünet.

Vannak, akik megváltozhatnak a bőr színeiben. Egy személy kezdhet nagyon sápadt megjelenésű. Ő is tapasztalhatja sárgulást a fehér részek a szemek és a bőr. Ha ez megtörténik, az embernek lehet sárgasága, amely a thalassaemia egyik tünete. Sok esetben ezek a megfigyelhető bőrelváltozások vezethetik az embert, hogy orvoshoz fordulhassanak, ahol a talasszémia diagnózisa történhet.

Néhány ilyen betegségben szenvedő gyermek késleltetett növekedéssel jár. A gyermek tartósan rövidebb lehet, mint más korú gyermekek. A csont deformitások szintén gyakoriak a thalassaemia főbb formáiban. Leggyakrabban a deformitások az arcon lesznek. Vér- és genetikai vizsgálatok végezhetők a thalassaemia diagnosztizálására, és a kezelés jellemzően a legnagyobb tünetek függvénye.