Mi a glycosuria tünete?

A glükózzsiás vizelet glükózszintjének tünetei az okoktól függően változnak, beleértve a cukorbetegséget, a fertőzést, a terhességet vagy a vese glikózia nevű ritka rendellenességet. Egyes betegek tünetmentesek lehetnek, mely esetben a probléma a rutin vizeletvizsgálat vagy az orvosi kezelés során azonosítható. Másoknak olyan problémái lehetnek, mint a hasi fájdalom, a szomjúság vagy a magas vércukorszint. Az ok meghatározása fontos az orvosi szolgáltató számára, aki ki kell dolgoznia egy olyan kezelési tervet, amely alapján a beteg vese nem tudja megfelelően szűrni a glükózt.

A legtöbb egészséges egyénben a vesék visszatartják a glükózt, mivel hasznosak a különböző metabolikus funkciókhoz. Amikor a vesefunkció csökken, vagy a vér glükózzal túlterhelt, a vesék elkezdhetik kiválasztani a vizeletet. Történelmileg ezt a vizelet kóstolásával és a megkülönböztető édes illat ellenőrzésével lehetett kimutatni. A modern orvosok kevésbé kellemetlen módon tesztelik a vizsgálatot, egy egyszerű vizszuszpenziót használnak egy vizeletmintában, hogy ellenőrizzék a glükózt.

A glycosuria egyik lehetséges oka egy jóindulatú állapot, amely renális glycosuria néven ismert, ebben az esetben a betegnek nincsenek tünetei. Az orvos további vizsgálatokat kérhet az ok megerősítésére. A terhes nők is átvisznek valamilyen glükózt a vizeletben, anélkül, hogy ez az orvosi problémák tünete lenne, de ez a terhességi cukorbetegség figyelmeztető jele lehet, ezért némi nyomon követési vizsgálatot igényel.

A cukorbetegségben szenvedő betegeknél a glycosuria leggyakoribb oka lehet a gyakori vizelés, a túlzott szomjúság és a kiszáradás. Ezek a betegek nagy mennyiségű vizet adnak át a glükózzal együtt, ami kiszáradt állapotban hagyja őket. A cukorbetegeknek magas vércukorszintjük is van, amit gyors ujjlenyomat-teszttel vagy nagyobb vérkémiai vizsgálatokkal lehet meghatározni. A teljes vérellátást javasolhatják más egészségügyi mutatók ellenőrzésére, amelyek hasznosak lehetnek abban, hogy egy beteg új cukorbetegséggel szembesüljön, vagy rosszul szabályozott cukorbetegségben szenvedjen.

A vesebetegségek, köztük a fertőzések, néha ezt a körülményt okozhatják. Ezek a tünetek olyan tüneteket okozhatnak, mint a vese körüli fájdalom, vizelési nehézség és láz. A vizelet vizsgálata nagyszámú fehérvérsejtet, fehérjét és más mutatót mutathat, amely segítséget nyújt az orvosi szolgáltatónak abban, hogy meghatározza a probléma jellegét. Ha a páciensnek magas a fehérvérsejtje és a hasi fájdalom, például a vélhető ok olyan vesekárosodás, amely zavarja a vesefunkciót.