Mit várhatok a lép műtét után?

A lép egy szerv, amely a hasrész bal oldalán helyezkedik el. Elsődleges feladata a vér tisztítása és a test segítése a baktériumok és betegségek elleni küzdelemben. A lépre gyakorolt ​​trauma, valamint a szervet érintő fertőzések azt eredményezhetik, hogy nem képesek megfelelően működni, és jellemzően lépsebészeti beavatkozást igényelnek, amelyben a lépet műtéti úton eltávolítják a szervezetből. Mivel az eljárás komoly, invazív műtét, bizonyos kockázatokkal jár, de vannak óvintézkedések, amelyek megakadályozzák az esetleges szövődményeket.

A műtéti műtétet két módszerrel lehet végrehajtani: nyitott vagy laparoszkópos. A nyitott lép eltávolítása olyan eljárás, amelyben a sebész a hasrész közepén vagy bal oldalán metszést végez a lép elérése és eltávolítása céljából. Laparoszkópos lép eltávolítása laparoszkóppal, hosszú, vékony műszerrel van ellátva, amelynek végén egy kamerával van ellátva, amely kis hasítással kerül be a hasba. A laparoszkóp segítségével a sebész megtekintheti a lépet, és eltávolíthatja azt, anélkül, hogy nagy hasítékkal meg kellene vágnia a hasat. Mivel a laparoszkópos lép eltávolítása kisebb bemetszést igényel, a helyreállítási idő később rövidebb lehet, és kevesebb komplikációjú lehet, mint a nyitott lép eltávolításával.

A lép műtét után fennáll a szövődmények kockázata, ezért az orvosok általában arra ösztönzik a betegeket, hogy alaposan figyeljenek a beteg állapotára, és azonnal forduljanak orvoshoz, ha bármilyen tünetet észlelnek a szokásosnál. Egy lehetséges műtét utáni szövődmény, amely a lép eltávolítása után jelentkezik, összeomlott tüdő. Ez olyan állapot, amely akkor fordul elő, amikor a tüdő környékén túl nagy mennyiségű levegő keletkezik. A túlzott levegő megakadályozhatja, hogy a tüdők képesek legyenek megfelelően kiborulni, ami nehézséget okozhat a légzés és a fájdalom vagy szorítás a mellkasban. Egy összehúzódott tüdő általában kezelhető egy cső behelyezése a mellkasban a felesleges levegő eltávolítása és a tüdő megfelelő terének kialakítása érdekében.

Egy további lehetséges szövődmény, amely a lépműtét után léphet fel, trauma vagy sérülés a száj közeli szerveiben. Ezek a szervek közé tartoznak a gyomor, a vastagbél alsó része és a hasnyálmirigy, emésztőmirigy a gyomor közelében. Ha ezek közül a szervek közül bármelyik sérült meg a műtét eredményeként, akkor a személy fájdalmat érezhet a területen vagy nehézséget okozhat az élelmiszer emésztésében.

Miután a lép műtét befejeződött, a beteg általában egy héten belül felszabadul a kórházból. Az orr eltávolítása általában nagyobb valószínűséggel hosszabb kórházi tartózkodással jár, míg a laparoszkópos lép eltávolítása esetén a betegeknek nem szabad több napig tartózkodniuk. A lép műtét utáni helyreállítás általában hat héten belül megy végbe.