Milyen tényezők befolyásolják a fizikai fejlődést a korai gyermekkorban?

Számos tényező befolyásolhatja a fizikai fejlődést a korai gyermekkorban. A fizikai tevékenységekben való részvétel, mint a futás, mászás vagy labdajáték, elősegíti a normál fizikai fejlődést a korai gyermekkorban. A megfelelő táplálkozás és táplálkozás a csecsemőkor és a kisgyermekkorban is elősegíti a normális növekedést és a fizikai fejlődést. A betegség vagy betegség befolyásolhatja a gyermek fizikai fejlődését. A legtöbb orvosi szakértő és tudós úgy véli, hogy az örökletes tényezők a korai gyermekkorban is hatással vannak a növekedésre és a fejlődésre.

A genetika kulcsszerepet játszik a fizikai fejlődésben a korai gyermekkorban. Néhány gyermek látszólag gyors ütemben növekszik, míg mások az átlagosnál kisebbek. Az olyan korú gyermek, akit korának tekintettek kicsinek, lehet, hogy az átlagosnál rövidebb szülők vannak. Sok esetben a gyermekek fizikai fejlődésének aránya azzal a fejlődési sebességgel függ össze, amelyet szülei ugyanabban az életkorban értek el.

Az a környezet, amelyben a gyermek nő, fontos szerepet játszhat a gyermekkori fejlődésben. A légszennyezésnek kitett gyermekek krónikus tüdőbetegséget vagy tüdőgyulladást okozhatnak. A rendkívül hangos zajnak nap mint nap kitett gyermek halláskárosodást szenvedhet, ami az iskola megkezdésekor nyilvánvalóvá válhat. A stresszes környezetben élő gyermekek rossz étkezési szokásokat fejleszthetnek ki, amelyek hozzájárulhatnak az elhízáshoz.

Az alultáplált gyermekek jellemzően kóros fizikai fejlődést tapasztalnak. Ez magában foglalhatja a kalciumhiány vagy a gyengített immunrendszer lágy puha csontjait. Az alultápláltság gyermekek korai fogszuvasodásához is vezethet.

Emellett gyermekeknél, akik nem kapnak gyermekkori immunizációt, betegség alakulhat ki. Néhány gyermekkori betegség negatívan befolyásolhatja a gyermek fizikai fejlődését, vagy komoly komplikációkat, például szívbetegséget okozhat. Az orvosok szerint a gyermekek, akiket különböző betegségek ellen vakcináztak, nagyobb eséllyel fejlődnek.

A fizikai fejlődés is gyengülhet, ha a kisgyermekek rendszeresen nem kapnak megfelelő testmozgást. A szakértők azt javasolják, hogy a szülők három éven aluli gyermekeket ösztönözzenek minden nap fizikai tevékenységre. A rendszeres testmozgás erősítheti a csontokat és az izmokat, valamint javíthatja a koordinációt a nagyon kisgyermekeknél.

Krónikus betegség vagy súlyos betegség, például cisztás fibrózis, rák vagy asztma szintén befolyásolhatja a fizikai fejlődést a korai gyermekkorban. Bizonyos egészségügyi állapotok, mint például agyi bénulás, finom motoros képességeket és összehangolást okozhatnak a kisgyermekekben. Sok esetben a fizikai rehabilitációs terápia javíthatja vagy fejlesztheti a gyermek finom és bruttó motorteljesítményét.