Milyen kockázatok állnak az alkohol és a szertralin kombinációjával?

Nagyon kevés kutatást végeztek az alkohol és a szertralin kombinációjának kockázatairól, de általában nem tanácsos. Ez azért van, mert mind az alkohol, mind a szertralin befolyásolják a szerotonin szintjét az agyban, és együttvéve vezethet kontrollálhatatlan ingadozásokhoz, ami viszont váratlan érzelmeket okozhat. Fennáll annak a veszélye is, hogy a szertralin növelheti az alkoholfogyasztás mellékhatásait, például lassú reflexeket és álmosságot.

A szertalin egy depresszió, pánikbetegségek és kényszeres kényszeres betegség kezelésére alkalmazott gyógyszer. A gyógyszer feltételezhetően úgy működik, hogy megzavarja az agy azon képességét, hogy újra felveszi a szerotonin szintet. Általában a depresszióban szenvedő felnőttek naponta 50 milligramm (mg) dózist kapnak, és szükség esetén akár 200 mg-ig is megnövelhetők. Ez ugyanaz a rögeszmés kényszerbetegség kezelésére. A pánikbetegségben szenvedő betegeket 25 mg-mal kell kezdeni. A gyógyszer mellékhatásokat okozhat, mint például émelygés, hasmenés, dyspepsia, álmatlanság, szájszárazság és szédülés.

Az alkohol és a szertralin kombinációját rossznak tartják, mert mindkét szer befolyásolja az agy szerotoninszintjét. A szerotonin a szervezetben számos dologért felelős, mint például az alvás, a memória és a hangulat, ezért a szerotoninszintet befolyásoló több anyag felvétele sok váratlan kimenetellel járhat. Tanulmányok kimutatták, hogy a depresszióban szenvedők vagy szorongásos betegek kétszer annyira nehéz italok. Ez nem bizonyítja végeredményben, hogy az alkohol depresszióhoz vezet, de ennek az érvnek a súlyát. Ennek eredményeképpen mindenki, aki antidepresszánsokat szed, valóban elkerülje az alkoholt, függetlenül a gyógyszer kölcsönhatástól.

Bár ezek a tényezők úgy tűnik, hogy az alkohol és a szertralin rossz elképzelést vesz fel, az ezzel kapcsolatos határozott kutatás hiánya azt jelenti, hogy a kábítószer fogyasztása során kis mennyiségű alkoholfogyasztás nem okoz problémát. A sertralint szedő személyek nem szabad naponta egynél több italt fogyasztani, mint 12 ounces sört vagy 5 uncia borot. Az alkoholfogyasztásnak a gyógyszeres kezelés alatt álló betegeknél az alkohol és a szertralin kombinációját orvosával kell megvitatni.