Mi okozza az epehólyag műtét utáni hasmenést?

Az epehólyag-műtét utáni hasmenés oka a belekben az epe növekedése, bár az orvosi kutatók szerint ez nem lehet az egyetlen magyarázat. Sok beteg azonnal megtapasztja a laza székletet a sebészi beavatkozás után. Egyes esetekben a hasmenés tartós, és hónapokig vagy évekig tarthat. A kezelés lehetőségei kezelhetők, és azoknál a betegeknél, akiknél a hasmenés érintett, fontos, hogy orvosával megbeszéljük a helyzetet.

Az epehólyag eltávolítása azt jelenti, hogy több az epe közvetlenül a belekbe kerül. Ez hasmenést okozhat, mivel az epe irritáló hatású és serkenti a belek falát, hogy még folyadékot és nyálkát állítson elő, ami a széklet laza és vizes. Ezenkívül a bélfal gyakrabban és szigorúan köthető az irritáció miatt. Ez sürgőssé teheti a székletet, és bizonyos esetekben megnöveli az inkontinencia veszélyét, mivel a beteg nem képes időben elérni a WC-t.

Az epehólyag-műtéti hasmenés utáni ellenőrzés egyik módja az, hogy anti-diarrhealis gyógyszereket szed, vagy olyan gyógyszereket szed, amelyek korlátozzák az epe felszívódásának képességét. Ezek a gyógyszerek lehetővé teszik az epének átjutását a bélben és korlátozzák a bélfal irritációját. A páciensnek több gyógyszerrel kell kísérletet találnia a legmegfelelőbb gyógyszeres kezelésre. Segíthet az e területen tapasztalattal rendelkező orvosral való együttműködésben.

Az étrendi kontrollok hasznosak lehetnek az epehólyag-műtéti hasmenés után is. Bizonyos ételek irritálhatják a bélcsövet, és rosszabbá tehetik a problémát. Ezek közé tartoznak a zsíros és fűszeres ételek, valamint a magas tejtermékekkel rendelkező élelmiszerek. A szálfogyasztás növelése és a friss gyümölcsökre és zöldségekre való összpontosítás segít csökkenteni a hasmenéses epizódokat. A páciens képes lehet lassan felhalmozni az ételeket az idő múlásával, de óvatosan kell eljárnia, hogy elkerülje a bélburok megdöbbentését és más szezonalitási problémák kialakulását.

A betegeknek tudatában kell lenniük annak, hogy az intenzív epehólyag-műtét utáni hasmenés veszélyt jelenthet a kiszáradás kockázatára. Fontos, hogy folyadékot inni és figyeljen a kiszáradás figyelmeztető jeleire. Ha a beteg a hasmenés intenzitása miatt elkezdi megtapasztalni ezeket a dolgokat, orvoshoz kell fordulni. Az orvos segíthet a betegnek a rehidratálásban és a hasmenés kezelésében, hogy csökkentsék a jövőbeni dehidratációs és kényelmetlenségeket.