Mi okozza a kibővített adenoidokat?

Az adenoidok az orr és a torok tetején található nyirokrendszeri területek. Egyes embereknél, leggyakrabban gyermekeknél, ezek a területek kibővíthetők és felső légzési problémákat okozhatnak. A nyirok szövet része az immunrendszernek. Segít a baktériumok és vírusok leküzdésében, amelyek megpróbálnak belépni a szervezetbe. Amikor az ilyen mikrobák bejutnak a testbe a szájon és / vagy az orrán keresztül, az adenoidok meggyulladhatnak, mivel megpróbálják leküzdeni a fertőzést. Ez a gyulladás és minden olyan fertőzés, amely az immunrendszer megpróbálta harcolni ellenére, vezethet a kibővített adenoidokhoz.

Abban az esetben, ha a megnövekedett adenoidok fertőzés nélkül vannak jelen, gyakran úgy vélik, hogy genetikai hajlamot jelenthet nagy vagy problémás adenoidokra. Vannak olyan emberek, akiknek a tendenciája nagyobb, mint a normál adenoidok, vagy az adenoidok a fertőzésre duzzadhatnak. Ha a tünetek súlyosak és hosszú ideig tartanak, a műtétet javasoljuk eltávolítani.

A megnövelt adenoidok számos tünethez vezethetnek, mint például a horkolás, a fülledt orrfolyás, az orrdugulás és az alvászavar – vagy egyáltalán nem okoznak tüneteket. Amikor a tünetek eléggé zavaróvá válnak ahhoz, hogy egy egészségügyi szolgáltatót láthassanak, rendszerint ellenőrzi az adenoidokat, hogy meggyőződjenek róla, fertőzött-e.

Ha a fertőzést baktériumok okozzák, az egészségügyi szolgáltató előírhat antibiotikumokat, hogy segítsen megölni a baktériumokat és csökkentse a gyulladást az adenoid szövetben. A fertőzés által okozott, kezeletlen, megnövelt adenoidok másodlagos problémákat okozhatnak, például fül- vagy sinusfertőzések. Azokban az esetekben, amikor a duzzadt adenoidok nem okoznak tüneteket, és csak akkor lehet észrevenni, ha az egészségügyi szakember vizsgálatot végez, a kezelésre váró és látó megközelítés ajánlott.

Ha a kibővített adenoidok súlyos és hosszú ideig tartó tüneteket okoznak, javasolt a műtét eltávolítása. Adenoidektómia néven említik, ez a műtét néha kombinálódik a mandulasodással vagy a tonsillectomia. A mandulák közvetlenül az adenoidok alatt helyezkednek el, és hasonló nyirokszövetből készülnek. Gyakran fokozódnak az adenoidokkal együtt a fertőzés eseteiben.

Ha a kibővített adenoidok nem okoznak súlyos tüneteket és / vagy az ezekkel kapcsolatos fertőzések hatékonyan kezelhetők, sok egészségügyi szolgáltató gyakran javasolja, hogy hagyják őket helyben. Ez jellemzően annak a ténynek köszönhető, hogy a legtöbb esetben az adenoidok kisebbek és kisebbek, mint az idősebb emberek. Mire az ember eléri a felnőttkort, az adenoidok általában összezsugorodnak ahhoz a pontig, hogy ritkán okoznak problémákat.