Mi okozza a felhalmozást?

Nem teljesen tisztázott, hogy mi okozza a felhalmozódást, bár azt gondolják, hogy valami köze van az agy kémiai egyensúlyhiányához, mint sok más személyiség és mentális rendellenesség. Azok, akik felhalmozódnak, gyakran szokatlanul erős érzelmi kötődést mutatnak a birtokukhoz. Néha ez a veszteségből, az üresség érzéséből vagy a múltbéli tapasztalatokból ered, hogy nem elég valami. Ez azt eredményezheti, hogy az ember fanatikusan új dolgokat gyűjt, hogy kitöltse az ürességet, vagy megtagadja a régi dolgokat.

Az elsődleges tényező, amely a legtöbb elmélet szerint okozza a felhalmozódást, kémiai egyensúlyhiány az agyban. Minden embernek vannak olyan vegyi anyagai, amelyek felszabadulnak bizonyos reakciók kialakulása érdekében. Egy vegyi anyag reagálhat a jó dolgokra, amelyek megtörténnek, és létrehoznak egy “jó érzést”. Más vegyi anyagok, mint például az adrenalin, a veszélyre reagálva változnak a szervezetben, például a félelem, a pulzusszám és a fokozott éberség érzése. Ezek a vegyi anyagok olyan célokat szolgálnak, mint például az emberek közötti kötelék létrehozása, vagy az, hogy az ember elmeneküljön a veszélytől.

A fogak és más mentális rendellenességek akkor fordulnak elő, ha ezeket a vegyi anyagokat nem megfelelő időben vagy hibás mennyiségben szabadítják fel. Például egy átlagember egy kicsit szomorúnak érezheti magát, amikor egy értékes tárgyat el kell dobnia. Azonban valaki, aki elveszi a dolgokat, hihetetlenül idegesnek érzi magát, vagy félel, hogy valami rossz fog történni az elem nélkül.

Bár a vegyi anyagok része a problémának, amely a felhalmozódást okozza, más okok is szerepet játszhatnak. Sok személynek van egy trigger eseménye, ami a felhalmozási tendenciák kialakulásához vezet. Például, aki elveszítette egy családtagot, elkezdheti megszállottan összegyűjteni azokat a tételeket, amelyek a szeretteire emlékeztetnek. Ez lehet a személy kedvenc állata vagy játékszerének különböző változata, mint például a kitömött medvék vagy a porcelánbaba. Számos akadozó különféle elemek gyűjteménye, valamint nagy mennyiségű további nem kapcsolódó elem.

A birtokosok esetleg nem veszik észre, hogy gyűjteményük túlzott. Még akkor is, amikor nincs otthonaikban maradt hely a járásra, enni vagy alvásra, sok akadozó továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy ne legyen gond. Mások megértik a problémájuk nagyságát, de úgy érzik, tehetetlen a megoldás.

A kényszeres felhalmozás fő kezelése a kognitív viselkedési terápia (CBT). Nem elég, hogy egyszerűen távolítsuk el a tételeket a felhalmozó birtokában, mert elkerülhetetlenül megy, és több dolgot vásárol, hogy helyettesítse őket. Sok beteg ebben az állapotban túlterhelő aggodalmat érez a gondolataikban, hogy elveszíti a dolgokat, és ez a szorongás gyakran a legfontosabb, hogy jól megy.

A terápia segítheti a meggazdagodókat, hogy lassan hagyjanak fel olyan tárgyakat, amelyek semmilyen értékűek, például a régi újságok vagy a szemetet. Végül hajlandóak lesznek megszabadulni több értékes tételektől adományozással, vagy közeli hozzátartozóhoz adásával. Végül, ha a szorongás e kisebb lépések végrehajtásával csökken, a felhúzók képesek lesznek méretüket ésszerű szintre csökkenteni.