Mi okozza a bélgörcsöket?

Intesztinális görcsök akkor fordulnak elő, amikor a bél izomösszege összehangolatlanul kötődik. Mivel a bél mozgását vagy mozgékonyságát az izmok és az idegek szabályozzák, az érzelmi tényezők, mint a szorongás és a stressz befolyásolhatják működését, és bélstresszhez vezethetnek. A testmozgás, az étrend és bizonyos gyógyszerek szintén megváltoztathatják a bélmozgást. A görcsrohamok gyakori oka az irritábilis bél szindrómának (IBS) nevezett állapot, amelyben a hasi fájdalom és a puffadás járhat hasmenéssel vagy székrekedéssel. Problémák, amelyekben a bél blokkolódik, például súlyos székrekedés, vagy a bél pszeudo-elzáródásként ismert rendellenesség görcsökhez vezethet.

Normális esetben az ételt a belek mentén mozgatják a bélfalat alkotó izmokban fellépő összehúzódások hullámai. Ha a probléma a kontrakció túlzott vagy rendellenes kialakulását eredményezi, olyan tünetek jelentkezhetnek, mint fájdalom, puffadás és bélgörcsök. A specifikus okoktól függően előfordulhat hasmenés vagy székrekedés. A kábítószerek, mint a hashajtók és egyes antidepresszánsok zavarhatják a bél normális mozgását, és a pajzsmirigy rendellenességek is befolyásolhatják a bélmozgást. A stressz hatása is lehet, ami azt eredményezi, hogy az élelmiszer gyorsabban mozog a belekben.

Az IBS a megváltozott bélmozgékonyság gyakori oka, és ha az emberek emocionálisan idegesek vagy stresszesek, akkor a tünetek valószínűleg fellángolnak. A rendellenesség nem veszélyes, és nem okoz semmilyen károsodást a belekben, de az oka ismeretlen. A bélgörcsök társulnak a hasi fájdalom, a szél és a bél sürgősségi szükségességével járó tünetekkel. A hasmenés, a székrekedés vagy mindkettő epizódjai előfordulhatnak, és az IBS általában néhány napig tartó fázisokban fordul elő. Bár egyetlen hatékony kezelés sem létezik, hasznos lehet az életmódbeli változások és az izomlazító és a görcsöket megakadályozó gyógyszerek.

Az intestinalis ál-elzáródás egy ritka rendellenesség, amely a bélgörcsökkel társul. A bél nem működik hatékonyan, hogy az élelmiszer nem mozogjon normálisan, annak ellenére, hogy nincs tényleges elzáródás. Hasi fájdalom és duzzanat, émelygés és fáradtság tapasztalható a hasmenéssel vagy székrekedéssel együtt.

A képalkotó vizsgálatok azt mutatják, hogy a mozdulatlan részbe vezető bél dagad, mint egy valódi elzáródás esetén. A fájdalom oka lehet, hogy a bél feszül, vagy bélrázás következménye lehet. A kezelés magába foglalja a gyógyszert, olyan eljárásokat, amelyek eltávolítják a gázt a bélből, és súlyos esetekben a műtétet.