Mi a bél-infarktus?

A bél-infarktus, amelyet úgy is neveznek, mint a bélhalál, olyan kifejezés, amelyet a bélszövet pusztulásának leírására használnak korlátozott véráramlás miatt. Ez a korlátozás többféle okból is adódhat, beleértve a bél szaggatását vagy az egyik mezenterialis artériák elzáródását. Ez orvosi vészhelyzet, amely azonnali kezelést igényel, mivel a bél-infarktus azonnali sebészeti beavatkozás nélkül halált okozhat. Még a sürgősségi műtét esetén is ez a feltétel végzetes lehet. Bármilyen egyedi kérdéseket vagy aggodalmakat a fenti állapotról orvoshoz vagy más orvoshoz kell fordulni.

A bélfojtás az infarktus egyik leggyakoribb oka. Ez akkor fordul elő, amikor a belek egy része csavarodik, ami csökkenti a véráramlást. A fojtott bél tipikusan a sérv vagy a tapadás következtében alakul ki, amely az előző sebészeti beavatkozások eredményeként jelentkezik. Hányinger, hányás és hasi fájdalom gyakori tünet a bélfojtalásnál, sürgősségi sebészeti beavatkozás szükséges ahhoz, hogy elkerülhető legyen a halálos kimenetelű infarktus.

A csavaros bél a másik lehetséges oka ennek a betegségnek. Ez potenciálisan súlyos egészségügyi állapot, bár nem mindig okoz orvosi vészhelyzetet. Enyhe esetekben a tünetek jönnek és megyek, és különböző súlyossági tartományok vannak. A tünetek lehetnek hányinger, hányás és székrekedés. Ha a tünetek súlyossá válnak, akkor általában azért, mert fojtogatás következik be, ami orvosi vészhelyzetet jelent.

Az artériás elzáródás, amely az egyik mezenterialis artériát magában foglalja, még egy lehetséges hozzájáruló tényező a bél-infarktus kialakulásában. Ezt az állapotot általában az artériás beültetésnek nevezett anyag felhalmozódása okozza. Ez a plakk felhalmozódása az arteria szűkületét okozza, csökkentve a belekben a véráramlást. A betegség korai szakaszában ez az elzáródás gyógyszerekkel, étrendi változásokkal és életmód-módosításokkal kombinálható. Ha az állapot előrehalad, szükség lehet műtéti beavatkozásra.

Függetlenül az infarktus közvetlen okaitól, a sebészeti beavatkozás az egyetlen hatékony kezelés. A bél sérült része eltávolításra kerül, és a bél egészséges vége újból összekapcsolódik. Ez a műtét növeli az infarktus fejlődési esélyeit, később később a hegszövet és az adhéziók miatt, ezért a beteget szorosan figyelemmel kell kísérni a tünetek visszaszorulására. Minden műtétet követő hasi fájdalmat orvosnak kell jelenteni további orvosi értékelés céljából.