Mit várhatok a hemorrhoidectomia gyógyulástól?

A hemorrhoidectomia egy sebészeti eljárás, amelyben a nagy, duzzadt vérerek, az aranyér is ismert, eltávolítják a rektális terület a test. A hemorrhoidectomia gyógyulása néhány hétig tarthat, és fontos, hogy kövesse az orvosi csapat által adott utasításokat a kórház kiadása után. Bár a folyamat mindenki számára kicsit más, a hemorrhoidectomia visszaszerzése gyakran magában foglalja a pihentetést és esetleg egy kis időt a munkából. A gyógyszerek, a jégcsomagok és a sitz fürdők használata gyakran elősegíti a hemorrhoidectomia gyógyulásának megkönnyítését a beteg számára.

Az over-the-counter vagy vényköteles gyógyszerek használatát általában a hemorrhoidectomy gyógyulás során alkalmazzák. Rendelkezésre álló fájdalomcsillapításokat adhat az eljárás után, hogy csökkentse a műtét által okozott kellemetlen érzést. Néhány nap múlva az over-the-counter fájdalomcsillapítók, például az aszpirin vagy az ibuprofen elegendő fájdalomcsillapítást biztosítanak. Gyakran ajánlott széklet lágyítót annak érdekében, hogy a bélmozgást kényelmesebbé tegye az aranyér eltávolítása után. Egyes orvosok antibiotikumokat írhatnak fel a fertőzés megelőzésére.

A fájdalomcsillapító krémek vényköteles vagy anélkül megvásárolhatók, és hasznosak lehetnek a hemorrhoidectomia gyógyulása során. A boszorkány mogyoró is használható az érintett terület megnyugtatására, különösen a székletürítés után. A gyógyszeres párnák vény nélkül kaphatók, és úgy vannak tervezve, hogy szükség esetén a rektális területet megnyugtassák. Fontos, hogy a műtét után a lehető legnagyobb mértékben pihenjen a további károsodás, vérzés vagy túlzott kellemetlenség megelőzése érdekében.

A jégcsomagok gyakran hasznosak a fájdalom és gyulladás enyhítésében a hemorrhoidectomiás gyógyulás során. A rektális területre jég csomagokat naponta többször kb. 15 percig lehet alkalmazni. Fontos, hogy a jégcsomag körül egy puha ruhát fektessünk be, hogy elkerüljük az érzékeny rektális szövet sérülését. A langyos vízzel töltött kádban való áztatás segíthet a megkönnyebbülésben.

Sok beteg úgy találja, hogy a gyakori sitz fürdők segíthetnek enyhíteni a hemorrhoidectomia okozta kellemetlenségeket. A sitz-fürdő olyan meleg vagy hideg víz elhelyezését jelenti, amely egy különlegesen kialakított medencében helyezkedik el, amely a WC-n ül. A páciens ezután a medencében ül, hogy elnyelje a rektális területet. A víz hőmérséklete személyes preferenciának számít, és a páciens az érintett területet annyira ápolja, mint kívánja a hemorrhoidectomia gyógyulás során.