Mi okozza a tályogos fogat?

Ha tályogos fogat alakít ki, akkor egy kis lyuk vagy zseb keletkezik a fog mellett. Ez a lyuk tele lesz a gödörrel, és ha nem természetes módon elfolyik, akkor megjelenik egy tályog. A tályogos fog leggyakoribb oka az ínybetegség és az üregek.

A gumis megbetegedés, vagy ahogyan azt orvosi úton fogalmazzák meg, periodontális megbetegedés következtében a baktériumok felhalmozódnak az íny és a fog körüli plakkban. A gumi betegség a csontok és szövetek fertőzése, amelyek a fogakat támogatják. Nagyon enyhe lehet, amely esetben csak a fogak és az ínyek csiszolása válik ki. Ha nem kezelik, súlyos állapotba kerülhet, ami fogvesztéshez vezethet.

A tályogokat okozó üregek lyukak, amelyek a fogakban jelennek meg. A kagylókat általában fogszuvasodás okozza. A plakk a fogakból eszik, és a külső fogfalon keresztül oldódik. A súlyos üregeket a fogorvosnak meg kell töltenie annak érdekében, hogy megakadályozza a bomlást, és megakadályozza a fog további megsemmisítését.

A szájszárazság is hozzájárulhat a tályogos foghoz. A szájszárak hozzájárulnak a fogak üregéhez, ami tályoghoz vezethet. Rágás cukormentes gumi és ivóvíz rendszeresen oldja meg a szájszárazság probléma. Ha nem, az orvosnak képesnek kell lennie arra, hogy gyógyszert írjon fel a probléma megoldására.

Néhány tünete van a tályogos fognak, beleértve a rossz leheletet és lüktető fájdalmat rágás vagy étkezés közben. Az íny tűnhet vörösesnek és duzzadtnak, és megjelenhet az arc és / vagy az állkapocs is. Vannak, akiknek lázszerű tünetei vannak, és a duzzanat területének mindkét oldalán egy dudor jelenhet meg.

Ha nem kezelik, a fertőzés valószínűleg elterjed. A gumi- és a csontok romlása annyira rosszul fordulhat elő, hogy a fogat el kell távolítani. Ha a romlás elérte ezt a stádiumot, a fájdalom eltűnt, de ez nem jelenti azt, hogy a fertőzés elhagyta a gumi területet.

A tályog kezelését a fog fertőzöttsége alapján határozzák meg. Az antibiotikumok segítenek a fertőzés tisztázásában. Lehet, hogy a fogat ki kell fúrni, hogy a fertőzés lecsaphasson. A gumi területet is be kell fúrni, hogy a fertőzés lecsapódjon. Ha a fertőzés jelentős, akkor szükség lehet gyökérkezelésre. Szélsőséges esetekben a fog eltávolításra kerül.

A tályogos fogat könnyen meg lehet akadályozni a rendszeres fogmosással és fogselyemezéssel. Az egészséges, alacsony cukortartalmú étrendhez és a fogorvos gyakori látogatásához is hasznos. A kezeletlen fogfertőzés más testterületekre terjedhet ki, és végül rendkívül káros hatással lehet az egészségére.