Mi okozza a sinusnyomást?

A sinusnyomás és a fájdalom számos oka van, de a leggyakoribb okaik sinusitisként ismeretesek. Ez az gombás, vírusos vagy bakteriális fertőzés következtében az orrjáratok gyulladása. A nyomás az egyik leginkább észrevehető tünete sinusitis, valamint a fejfájás és a felesleges nyálka. Olyan fájdalmat érezhet, mint a szeme mögött, vagy az arc és a fül szűk érzése. Ritkán az állkapocs fájdalom is lehet. Bár a nyomás fájdalmas lehet, általában könnyű megtalálni a megkönnyebbülést.

A sinusitisz mellett az allergiás reakciók is okozhatnak irritációt a szinuszokban, ami duzzanatot és szinusz nyomást eredményez. Néhány allergén, amely irritációt okoz az orrmellékben, többek között a pollen, a kedvtelésből tartott rovar és a por atkák. Az irritáció gyakran duzzanat kialakulásához vezet, és ha duzzanat jelentkezik, a keskeny szakaszok, amelyek általában lehetővé teszik, hogy a levegő és a nyálkahártya eljusson az érfalakon át. Ezek a feltételek, ha nem közvetlenül a fertőzés okozta, ahhoz vezethetnek, ami tovább ronthatja az állapotot.

Sokszor a sinusnyomás a közös hideg tüneteiből eredhet. A hideg egy vírusfertőzés, de amikor a szokásos szinuszirritáció több napnál tovább tart, ez általában azt jelzi, hogy bakteriális fertőzés is jelen van. Az ilyen típusú fertőzéseknél az orrmembránok által okozott gént reagálnak rá, ami még több kellemetlenséget és fájdalmat okoz.

Rendszerint a szinuszok szolgálják a szennyeződések és mikroorganizmusok befogását, amelyek a levegőben lélegeznek. Minden szinusz van egy keskeny nyílás, az ostium, a szélessége egy ceruza ólom, amely lehetővé teszi a levegő és nyálka szabad áramlását az egész rendszerben. A bélsár termelése bizonyos mértékig normális, mint immunvédelem. Amikor az ostium blokkolódik, a nyálka a szokásos módon nem léphet ki a torokból, és ez nyomásnövelést okoz, amit sinusnyomásként érzékelünk.

A szinusznyomáscsökkentés általában gyógyszerek formájában történik, és néhány egyszerű gyakorlatot követ, amíg a tünetek eltűnnek. Az orrvérnyomáscsökkentők és a fájdalomcsillapítók ideiglenesen enyhítik a nyomást, és közvetve megkönnyítik a test számára a verejtékfertőzés elleni küzdelmet. Ha hideg van, hasznos lehet szobai párásítót éjszaka használni, valamint a fejét emelheti alvás közben. Ha krónikus sinusnyomást és más tüneteket tapasztal, több mint több hétig, akkor ez egy másik mögöttes állapotot jelezhet, és mindenképpen ajánlott az orvos gondozása.