Mi okozza a merev nyakat és torokfájást?

Míg a merev nyak és a torokfájás olyan személy eredményei lehetnek, hogy egy személy kényelmetlen helyzetben tartja a fejét, a horkolás vagy a szájon át történő légzés alvás közben, az okok szintén vírusosak vagy bakteriálisak lehetnek. Ezek lehetnek a vírusos meningitis, a mumpsz vagy a mononukleózis tünetei, amelyek vírusos betegségek. A Strep-torok a két tünet bakteriális oka.

Nem ritka, hogy a gyermekek strep-torakfertőzésekben szenvednek, és a felnőttek is érzékenyek. A Streptococcus (strep) baktériumok köhögéssel vagy tüsszentéssel könnyen átvihetők másoknak, mivel egy fertőzött személy baktériuma az orrban és a szájban van. A kézmosás elősegítheti az átvitel megakadályozását, de a strep nagyon fertőző. A kisgyermekek elutasíthatják a táplálékot a fájdalom miatt, amikor lenyelik, és ezt láz, hányás és fejfájás kísérheti, az izomfájdalom, a merev nyak és a torokfájás mellett.

A Strep-féle torokfájdalom általában súlyosabbnak tűnik, mint a hideg vagy más vírus által okozott fájdalom. Mivel az ok bakteriális, ezért antibiotikumokat kell alkalmazni. Különösen fontos, hogy olyan gyermekeket kapjunk, akiknek a tünetek kialakulásától számított 10 napon belül orvoshoz kell fordulniuk, vagy akut reumás láz kialakulásához vezethet. A felnőtteknek szintén antibiotikus kezelést kell kapniuk a strep-torok számára, bár nem olyan valószínűek, mint a gyermekek, hogy fejlesszék a súlyosabb betegségeket.

A mononukleózis (mono) a nyak és a torok fájdalmának egyik gyakori oka. Ebben az állapotban, amelyet gyakran az Epstein Barr vírus okoz, a nyak nyelt nyirokcsomói nagyon fájdalmasak lehetnek. A Mono-t a “csókolózás” -nak nevezik, mivel gyakran átviszik másoknak a szájban lévő baktériumokról. Köhögés vagy tüsszentés is előfordulhat. Az adolescentek különösen érzékenyek a mononukleózisra, amely fáradtsággal, fejfájással és lázzal kezdődhet.

A mumpsz szimptómák gyakran tartalmazzák a nyelési nehézséget, és gyakran okoz émelygést, izomfájdalmat, merevséget és fülbetegségeket. A mumpsz egyik komplikációja a vírusos meningitis, agyi fertőzés, amely torokfájást, fáradtságot, fejfájást, merev nyakat és lázot okozhat. Bár bárki vírusos agyhártyagyulladást is okozhat, ez egy másik olyan betegség, amely gyermekkorban gyakoribb. A mumpsz komplikációján kívül a vírusos agyhártyagyulladást is okozhatja bélvírusok.