Mi az ammónia mérgezés tünete?

Bár az ammónia egy olyan vegyi anyag, amely természetesen előfordul a környezetben és a saját testünkben, lehetőség van az ammónia mérgezésére, különösen akkor, ha egy személy koncentrált mennyiségű ammónia hatásának van kitéve. Például az ammóniát olyan termékekben találják meg, mint pl. Műtrágyák, szagtalanító sók, tisztítószerek, festékek, műanyagok és textíliák előállítása. Az ammónia mérgezés tünetei széles körűek lehetnek, és ha kezeletlenül hagyják, halált okozhatnak. A mellkason és a tüdők elsősorban érintettek, mint a torok, a száj, a fülek és a szemek. Bizonyos esetekben a mérgezett személy változhat az impulzusában, tapasztalhatja a nyugtalanságot, vagy eszméletlenül eshet, és egyesek hasi fájdalmat, hányást és kémiai égéseket tapasztalnak.

Belélegezve vagy lenyelve, az ammónia hatással lesz a mellkasra és a tüdőre. A személy égési sérülést és súlyos szorongást tapasztalhat a mellkasban, ami ziháláshoz és légzési problémákhoz vezethet. Köhögés akkor fordulhat elő, amikor az ammónia koncentrációja alacsonyabb, ha belélegzik vagy elfogyasztják. A mérgezés ilyen formája súlyos károkat okoz a tüdőben, mert lebontja a tüdőszövetet, megakadályozza a védő nyálkahártyák kialakulását, és elpusztítja a tüdőt irányító csillót.

A torok, a száj, az orr, a fülek és a szemek is befolyásolhatják az ammónia mérgezést is. Gyakran előfordul, hogy az egyén égető és súlyos szakadást tapasztal a szemében. Ha nem kezelik, a lencse és a szaruhártya sérülhet, vakságot okozva. Ezenkívül a személy égési sérüléseket és duzzanatot tapasztalhat a szájban, a torokban és az ajkakon. Az égetés fő oka az ammónia által okozott kémiai égés.

Az ammónia mérgezés rejtett tünete a szívvel kapcsolatos problémákat is magában foglalja. Sok ember pulzusszámának növekedését vagy csökkenését tapasztalja. Ez a hirtelen felemelés vagy csökkenés gyakran súlyos és egyes esetekben sokkhoz vezethet.

Az ammónia mérgezés egyik leglátványosabb tünete a bőrön át látható. Ha az ember bőrével érintkezik az ammóniával, vegyi égési sérülést tapasztalhatnak. Az égés eleinte felületesnek tűnhet, de mivel az ammónia lebontja a szövetet, valójában egy mély szövetégetés lehet.

Az orvosi ellátás elengedhetetlen az ammónia mérgezés kezeléséhez. A mérgezésnek nincs külön kezelési módja, de a tünetek gyors és hatékony ellátással könnyíthetõk meg. Ha az ammóniát azonnal nem távolítják el az érintett területről, akkor életveszélyes lehet az adott személy számára.