Mi a tünete a kullancs harapás láz?

A kullancscsípő lázának tünetei általában kissé eltérnek az érintett egyénétől és a kullancscsípés típusától függően, de általában az elhárító jelek fekete jelzést jelentenek a harapás helyén, egy kiütés, amely az adott helyről kifelé terjed, és láz. A fekélyeket és a fejfájást szintén általánosan jelentették, ugyanúgy, mint egy általános betegségérzet. A legtöbb esetben a harapás egy héten belül megjelenik a tünetek, de legfeljebb 10 napig tarthat. Ez általában igazán fontos azok számára, akik gyanítják, hogy fertőzöttek azonnal orvosi segítséget kapnak. A harapásláz általában meglehetősen könnyen kezelhető legkorábbi szakaszában, de a törzstől függően életveszélyes lehet az idő múlásával.

A kullancsok az arachnidcsalád kicsi, nyolclábú tagjai, amelyek képesek és gyakran számos különböző betegséget hordoznak, amelyek hatással lehetnek az emberekre és az állatokra, amiket harapnak. Az idő nagy részében a fertőzés a kullancs nyálán keresztül történik, mivel vért von be a fogadóból. A “kullancscsípő láz” néven ismertté vált betegséget világszerte dokumentálták, de különböző helyeken gyakran eltérő nevek szerepelnek. Például az Egyesült Államokban ezt a feltételt általában Rocky Mountain foltos láznak nevezik, de Ausztráliában Queensland tick tífusznak nevezhető.

Ezt a baktériumok Rickettsial családja okozza. Tipikusan a baktériumok továbbításáért felelős kullancs található olyan pusztai területeken, ahol a magas füvek elterjednek. A betegség elkülönül, és nem szabad összetéveszteni a Lyme-kórral, egy másik kullancsos betegséggel.

A kullancscsípő lázának első észrevehető tünetei általában fekete jelek a harapás helyeken. Ezek gyakran hasonlítanak egy kis fekély vagy pók harapás. A kiütések szintén gyakoriak. A kiütés az egész testre kiterjedhet, de jellemzően a karokról és lábakról származik, majd a mellkas, a gyomor és a hátsó terület felé mozog.

A sújtotta emberek általában lázzal is járnak, általában néhány nappal a harapás után. Az enyhe vagy súlyos fejfájások gyakoriak is, így a betegek általános rosszullétet és fáradtságot érnek el. Ha nincs jel vagy kiütés, akkor ezek a tünetek nehézkessé válhatnak a kullancscsípések visszaszorítására, és gyakran tévednek az influenza miatt.

A fertőzés növekedhet és erősödhet az ember testében, ha nem kezelik azonnal. Ennek egy része köze van a kérdéses kullancshoz, valamint a kezdeti fertőzés súlyosságához. Például azok, akiket a Rocky Mountain foltos lázzal fertőzöttek, életveszélyes tüneteket okozhatnak, ha nem kezelik. Ezek közé tartoznak a tüdőgyulladás és az agykárosodás. A komplikációk ritkán fordulnak elő olyan betegeknél, akiket más baktériumtörzsek fertőzöttek.

A kullancshegy lázának megelőzése általában a kullancscsípések megakadályozása, mivel nem lehet kezdetben tudni, hogy mely kullancsok hordozók, és amelyek nem. A legtöbb szakértő azt ajánlja, hogy a kullanó zónákban élő emberek rovarriasztónak lássák a vadonban vagy a vidéki területeken való elhagyást, és a hosszú ujjú és nadrágos ruhák is elrettentő hatásúak lehetnek. Azok a személyek, akik hosszú füvet töltöttek, általában arra is figyelmeztetnek, hogy a nadrágos lábukat a zoknájukba fektetik, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék a bőrüket.

A kullancsok rendszeres ellenőrzése szintén nagyon fontos. Ellentétben sok rovarriasztóval, amely gyorsan harap, majd elindul, a kullancsok rendszerint tartanak a házigazdáknak, és hosszabb ideig tartanak, általában legalább néhány órát. Minél hamarabb észlelik és távolítják el ezeket a kullancsokat, annál kevésbé súlyos tünetek jelentkezhetnek, ha a harapós kullancs hordozó.

A legtöbb esetben a kezelés a fertőzés súlyossága és a beteg egészsége alapján történik. Egyes betegek javulnak orvosi beavatkozás nélkül, de a legtöbbeknél legalább néhány gyógyszeres kezelés és orvosi ellenőrzés szükséges. Az antibiotikumokat leggyakrabban különböző típusú kullancscsípő láz kezelésére írják fel.