Mi a tünete a korai szepszisnek?

Fontos, hogy felismerjük a korai szepszis jeleit, és azonnal keressük a kezelést, mert a fertőzés gyorsan terjedhet – gyakran több órán belül. A szepszis akkor fordul elő, amikor a szervezetben a fertőzés belép a véráramba és elterjedt az egész testben, ez szeptikus sokkhoz, esetleg halálos kimenetelhez vezethet. A szepszis legkorábbi jelei közé tartoznak a magas láz, a fáradtságérzés, a megnövekedett pulzusszám, a gyors légzés vagy a légzési nehézség. A szakértők általában legalább két tünetet keresnek a szepszis gyanúja és diagnosztizálása céljából. A diagnosztizált fertőzés egyike ezeknek a tüneteknek.

Ha a fertőzés eredeti forrása a test felszínén található, a korai szepszis egyik legjobb mutatója a piros csíkok jelenléte a területről és a fertőzött végtag felemelkedése. Azonban nem minden fertőzés felületes, ezért a korai szepszis egyéb jelei is fontosak ahhoz, hogy felismerjék.

A fertőzések gyakran lázzal járnak, amely folyamatosan növekszik. Ahogy a láz nő, izomfájdalom és gyengeség jelenhet meg, és egyesek fájdalmat érezhetnek az ízületekben is. Ez a láz is hidegrázást okozhat, és néhány ember észreveszi, hogy szédülnek és remegnek, mind a láz, mind a megfelelő vérnyomásesés miatt.

A hidegrázás és a láz kíséretében a korai szepszis jelei gyakran gyors szívverést és gyors légzést is magukban foglalnak. Az emberek úgy találhatják, hogy nem tudják lassítani a légzést vagy a pulzusszámot, függetlenül attól, hogy mennyit próbálnak lazítani és mély lélegzetet venni. Ezek a tünetek szintén súlyosbodnak, ahogy a fertőzés a szervezeten keresztül halad. A korai szepszis jelei általában csak egy ideig maradnak fenn, ha nem kezelik az antibiotikumokkal való sürgősségi kezelést, más, súlyosabb tünetek hamar nyilvánvalóvá válnak.

Egyes betegeknél a bőrön bőrkiütés alakul ki a piros csíkok mellett. Ez a kiütés bárhol megjelenhet a testen. Ezenkívül a vizelet kimenete általában jelentősen csökken, ami tünete, hogy a szervek lassulnak, ami rendkívül veszélyes. A mentális állapot is változhat, egyesek zavarodnak és izgatottak. Ne próbálja meg várni és látni, hogy ezek a korai szepszis tünetek jobban járnak-e. Fontos, hogy a lehető leghamarabb kapjon sürgősségi ellátást. Ez egy újabb ok arra, hogy gondoskodjunk a szervezet minden sérüléseiről vagy fertőzéseiről, a vágásokról és a reszketésről, valamint az egészséges antibiotikum-kezelésről, ha az előírt, és győződjön meg róla, hogy minden fertőzés megöltek, mielőtt elterjednének.