Mi a terápiás klónozás előnyei és hátrányai?

A terápiás klónozás magában foglalja a sejtek és testszövetek replikációját orvosi használatra. A klónozás következményei a különböző szervezettől eltérő állapotok és a hibás szöveti funkciók szempontjából ígéretesek, ugyanúgy, mint az általános tudományos kutatás értéke. Számos kiemelkedő tudományos és orvosi szervezet támogatja a sejtklónozást, de számos kritika – tudományos és egyébként – elítéli a gyakorlatot. Azt állítják, hogy a terápiás klónzás tényei nem felelnek meg az ígéreteknek, és egyes esetekben veszélyesek lehetnek. Ennél is fontosabb, hogy az ellenfelek azt állítják, hogy a terápiás klónozás komoly etikai kérdéseket vet fel az életről és a halálról.

Az embriók egyedülálló őssejteket tudnak termelni, amelyek képesek bármely típusú szervsejtbe vagy szövetbe táplálkozni. Ha egy betegnek károsodott a szíve, akkor a klónozott sejteket felhasználhatjuk a szívszövet egészséges verőleges sejtjeinek létrehozásához. A súlyos égési sérülésekkel rendelkező személyeket klónozott bőrsejtekkel lehet kezelni, nem fájdalmas és kiszámíthatatlan bőrátültetési eljárásokat alkalmazva. Ha egy személynek gerincvelő sérülése van, akkor a klónozott idegsejtek egy nap lehetõvé teszik, hogy a személy újra járjon. A fent említettek csak néhány a klónozás által nyújtott előnyök közül.

Még reménykedőbb, hogy a szervátültetésekben való elutasítás lehetősége nagymértékben csökken, mert az újonnan klónozott szervek a meggyalázott egyed saját sejtjeiből származnak. Az ember klónozásának előrehaladása évente szaporodik, de a tudósok már sikerrel jutottak siket vagy egyéb állati szövetek klónozásához gyógyászati ​​célokra. Mivel a sertések hasonló szervrendszerrel rendelkeznek az emberre, az emlősök ideális kutatókat kínálnak az alapkutatáshoz és még a szervátültetésekhez is.

Azok a felajánlók, akik a klónozás alkalmazását kórházi körülmények között alkalmazzák, de az általános orvosi kutatások lehetősége még kínosabb. A sejtfejlődés létfontosságú kapcsolatot jelent a komplex állapotok, például a születési rendellenességek és a rák megértésében. Ha a klónozott sejtek lehetővé teszik a tudósok számára, hogy jobban megértsék a normális sejtfejlődést, akkor kiterjesztésükre is betekintést nyerhetnek az abnormális sejtfejlődés okaihoz számos hiba és rák mögött. Továbbá a klónozott sejtek lehetővé tehetik a genetikai betegségek manipulálását és lehetséges megszüntetését.

Bizonyos területen a vezető tudósok bizonyítják azonban, hogy komoly hátrányai vannak a terápiás klónozásnak. Valójában sok orvosi klónozási gyakorlat nem sikeres. Számos klónozott sejt tartalmaz hibákat, amelyek végső soron legyőzik saját céljukat, mint gyógyító szereket. Még sok teljesen klónozott szervezet is jelentős hibákat tapasztal és idő előtt hal meg. A klónozott organizmusokból származó sejtek hamis reményt és esetleg hibás kezeléseket hozhatnak létre.

Miközben az orvosi szempontok érvényesek, vitathatatlanul a diszkrimináció mindenfajta klónozásának legkiemelkedőbb hangja az embriók klónozásával foglalkozó egyénekből származik. Ahogyan az abortusz támogatói és ellenfelei megosztottak az élet kezdetétől, ugyanaz a kérdés táplálja a klónozás körüli szenvedélyes vitát. A kritikusok azzal érvelnek, hogy a klónozott embriókat nem szabad orvosi kísérletekhez használni, mert életük életképes és saját jogaik vannak. Az embriónak van egy DNS-ja és egy teljes genomja, mindegyik képes az érett emberi magzat fejlődésére.

A lehetséges terápiás problémák, amelyeket a terápiás klónozás és a klónozás egésze teremt, tovább lehet venni. A vallásos egyének úgy érzik, hogy a klónozás zavarja azokat a teremtményeket, amelyek leginkább a lelki lények vagy a természet számára maradnak. Ha teljes emberi klónozás jön létre, akkor az így létrejövő organizmusok megfosztják az egyéniségtől, és a pusztán szervadományozó rendszerként használják adományaik számára. Az ilyen aggályok számos régiót vezetett be a klónozási gyakorlatok betiltása érdekében.