Mi a bazális ganglion vérzés?

A bazális ganglion vérzés az agy vérző területein vérzik az agyban, amely felelős a testmozgásokért, a szenzációért, a beszédért és a személyiségért. Leggyakrabban a basális ganglionokban kialakuló artéria a magas vérnyomás hatása miatt megrongálódott, és gyakran is stroke-ként említik. A bazális ganglionok az agy része, amelyet leggyakrabban a vérzések okoznak, ami vér áramlik fel az agyban, összepréselve és károsítva a szövetet.

Míg a bazális ganglionok vérzésének leggyakoribb oka a magas vérnyomás, más lehetőségek közé tartozik egy aneurysma vagy gyenge pont foltja az érfalban, valamint az artériák és a vénák abnormális tömegének összeolvadása, amely ismert Mint arteriovenosus malformáció. Sérülések, daganatok, fertőzések és vérelégtelenségek is okozhatnak vérzést az agyban. Az idős emberek nagyobb veszélyt jelentenek a probléma kezelésére, és a kockázat tízévesen megduplázódik 55 éves kortól.

A bazális gangliones vérzés kezdeti tünetei tudatvesztést, fejfájást, émelygést és hányást vagy görcsöket okozhatnak. A szenvedő érzékelheti és mozgatja a test bizonyos részeit, a szemmozgásokat befolyásolhatja, és a látómező egy része eltűnhet. Lehet, hogy egy személynek nehéz a beszéde, vagy szabadon beszélhet a rossz szavakkal. Néha az egyén nehezen tudja megérteni, hogy mit mondanak mások.

A vérzés a bazális ganglionban személyiségváltozáshoz, depresszióhoz, az életvitel elvesztéséhez és a motiváció hiányához vezethet. A helyzetek megértésének nehézsége szorongást vagy frusztrációt okozhat. Az emberek érzelmekké válhatnak, semmilyen nyilvánvaló oknál fogva, vagy olyan dolgokra válaszul, amelyek korábban nem érintették volna őket.

A bazális ganglion vérzés kezelése magában foglalja a beteg támogatását az esemény bekövetkezésekor. A tudattalan betegek mesterséges lélegeztetést igényelhetnek, hogy segítsenek belélegezni. A vérzés bizonyos típusai kezelhetők műtéttel, hogy eltávolítsák az agyból származó halmozott vért, de amikor a magas vérnyomás a bazális ganglionvizet okozta, a sebészi kezelést általában nem végzik el.

A gyógyszert intravénásan adhatjuk az alacsonyabb vérnyomás, az agyi folyadék nyomásának csökkentéséhez és a görcsök megakadályozásához. A gyógyszereket a fejfájás és a láz csökkentése és a normális vérrögképződés helyreállítása céljából is fel lehet használni. A vérzést ezen a területen jelentkező kilátások a vérzés méretétől és helyétől függenek, de a magas vérnyomás szabályozásával előfordulhat, hogy megakadályozzák a stroke kialakulását.