Mi a bal agykárosodás jele?

Az emberi agy egy összetett szerv, és ha megsérült, többszörös testfunkciókat érint. A bal agykárosodás jelei közé tartoznak a beszéd, az írás, a megismerés és a memória problémái. Érzelmi és fizikai problémák is előfordulhatnak, a test jobb oldalán általában tapasztalt fizikai jelek.

Az agy két oldalról vagy félgömbökből áll. Mindegyikben vannak kisebb régiók, amelyek irányítják a testet és minden funkcióját. Az egészséges agy ezeket a funkciókat simán működik, mint egy jól olajozott gép. Egy normális agyban a jobb agy a test bal oldalát irányítja, míg a bal oldali agy irányítja a jobb oldalt.

A bal agykárosodás befolyásolja a Broca és a Wernicke területét. Broca területe szabályozza a beszédet, miközben a nyelv megértését és észlelését a Wernicke területe irányítja.

Az agykárosodás egyik fő oka a stroke, amely akkor következik be, amikor az agy megfosztja a vért. Megfelelő vérellátás nélkül károsodhat az agy egy vagy több területe. Az idegi relék gyakran érintettek, sok súlyos tünetet okozva.

Az agy bal oldalán fellépő károsodások jobb oldali látásproblémákat okozhatnak. A vizuális elhanyagolásban a látszott jobb felének hiánya hiányzik, de az agynak nincs képessége arra, hogy feldolgozza azt a tényt, hogy csak a félig látás jelenik meg.

A memória és a megismerés is érintett lehet. A legtöbb esetben az érrendszeri dementia azért fordul elő, mert a megfelelő véráramlás hiánya károsodást okoz. A jelek hasonlóak az Alzheimer-kórhoz, és a megismerés problémái befolyásolják a problémamegoldás képességét. Mind a hosszú távú, mind a rövid távú memória befolyásolható.

A bal agykárosodás befolyásolhatja az érzelmeket is. Az elülső lebeny, amely segít az érzelmek szabályozásában, az agy mindkét oldalának elülső részén húzódik. Depresszió, szorongás és nem provokált érzelmi kitörések fordulhatnak elő.

Az agykárosodás kezelése nehézségektől és okoktól függően nehéz lehet. Sok fizikai károsodás gyakran állandó, de számos problémát fizikai terápiával javíthatunk. A látásbeli különbségek befogadására való tanulás, a mozgás fokozása és az általános könnyű gyakorlatok segíthetnek abban, hogy a páciens megszokja az agykárosodásból eredő változásokat.

A betegek is megtanulják, hogyan kell a mindennapi élethez igazítani, amikor problémák vannak a megismeréssel, észleléssel, beszéddel, írással és más tevékenységekkel. Vannak olyan speciális terápiák, mint például a beszédterápia, amelyek célja ezek mindegyikének elősegítése. Bár a páciens soha nem térhet vissza arra a pontra, hogy a károsodás előtti állapotban volt, legalább dolgozhat azon, hogy jobban tudjon kommunikálni és feldolgozni az információkat.