Melyik a máj dialízis használata?

Az akut májbetegségben szenvedő betegeknél alkalmazott májdiédiízis vagy a transzplantáció hídjaként vagy a kábítószer túladagolására szolgáló szűrőként szolgál. Májkárosodás esetén a dialízis csak egy stopgap mérő, és a betegnek rövid idő alatt transzplantációra lesz szüksége. Ez ellentétben áll a vese dialízissel, amely hetekben, hónapokban és néha évek alatt megismételhető, míg egy beteg várakozást vár a vese kapcsán. Az orvos javasolhatja a máj dialízist, ha az előnyök meghaladják a kockázatokat olyan betegeknél, akik akut vagy krónikus májelégtelenségben szenvednek.

A máj dialízis során a páciens vér átjut egy sor külső szűrőn keresztül. Ezek a szűrők eltávolítják azokat a méreganyagokat, amelyeket a túlterhelt és mulasztó máj nem képes, ezáltal a páciens vérkémiai viselkedését normálabb szintre helyezve. Klasszikusan a dialízis gép egy szénnel töltött kamrából áll, amelyen keresztül a vér átszűrhet. A betegnek stabilnak kell maradnia az eljárás során, és kellemetlenséget érezhet.

Májelégtelenségben szenvedő betegek májelégtelenség miatt meghalhatnak, mivel túlterhelt májuk egyre kevesebb toxint szűri ki a vérből. A máj dialízis segíthet az ő esetükben átmenetileg átvenni a beteg vérének megtisztítását. A páciens tápanyag-keveréket is kaphat, hogy elkerülje a tápanyagok elvesztését a szűrő szénszálában. Ezt a kezelést általában akkor adják meg, amikor a beteg legalább 24 órán át nem reagál a kórházi kezelésre, és egy új májra váró transzplantációs listán található.

A máj dialízis további alkalmazása a gyógyszeres túladagolás kezelésére szolgál. Ha a gyógyszer dializálható, hasonlóan a gyógyszerekhez, például az acetaminofénhez, akkor a páciens májdiízisben részesülhet. A terápia eltávolíthatja a hatóanyagot a páciens véráramából és eltávolíthatja a májat. Ez lehetőséget ad a páciensnek a túladagolásból való kilábalásra. A máj meglepően erős, alkalmazkodó szerv, és visszahúzódhat egy gyógyulás után.

Amikor egy orvos a máj dialízisét javasolja egy beteg számára, hasznos lehet a beteg számára megkérdezni, hogy miért ajánlott az eljárás és milyen előnyökkel jár. A beteg szeretné megtudni, hogy meddig használhatja a dialízist, hogy átvegye a hiányzó vagy sérült májat, és milyen kockázatok jelentik őt. Például a transzplantációra váró beteg még mindig meghal, mielőtt a máj elérhetővé válik, mert a dialízis segíthet a májban, de nem fogja teljesen átvenni az összes májfunkciót.